vrijdag 29 juli 2016

Wat vindt Dirk de Wolf van Een vlaag van waanzin van Corine Hartman?

De cover laat een dood roodborstje zien. Heel simpel, maar wel een mooie cover. Antonie, de hoofdrolspeler, bestudeert vogels en hun gezangen. Ik nam dit boek speciaal voor zijn fijne cover. De schrijfster was mij onbekend, maar ze schrijft heel vlot.

Antonie en zijn vrouw Romée vormen een naar de buitenwereld perfect gezin met hun drie kinderen, maar iedereen heeft geheimen. Op een dag besluit Romée om het gezin te verlaten en dan gebeurt het fatale.
Het boek is heel fijn opgebouwd en je voelt de spanning bij de personages toenemen.
Je voelt ook dat dit gezin langzaam uiteen groeit. Na een reünie van Romée waar ze een oude vlam ontmoet, voel je zo dat dit gezin uiteenvalt. Antoine is baas van een marketingbedrijfje dat te lijden heeft onder de crisis, en ook daar gaat het helemaal fout.
De familie speelt ook een belangrijke rol, vooral als de artistieke broer een kortfilm wil maken over deze familie met in de hoofdrolspeler een vader met beginnende dementie. Zoals in iedere familie worden er verjaardagen gevierd. Een prachtige zin die mij bij bleef: Het vieren van een verjaardag is een vorm van ontkenning dat het leven eind is. Anders dan in andere thrillers stopt het boek niet met het oplossen van de misdaad, maar met het verdere leven van Antonie en zijn kinderen.

De schrijfster vertelt het verhaal als een buitenstander en wisselt dit af met hoofdtukken die de gedachten van Antonie weergeven, hoe hij denkt en voelt. Deze afwisseling maakt het boek spannend. Toen ik het boek las ging een tijdlang mijn sympathie uit naar de man. Was dat omdat ik man ben en zou ik het anders lezen als ik een vrouw zou zijn? Gedurende het hele verhaal leren we ook wat meer over diverse vogels. Het is een spannend boek met wat humor. Het leest heel vlot zonder al te moeilijke woorden.

Verhaal: 3 sterren
Cover: 4 sterren


Dirk de Wolf


Geen opmerkingen:

Een reactie posten