woensdag 27 juli 2016

Vals Leven – Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre, een Franse scenarioschrijver en auteur schreef eerder al meerdere thrillers over commissaris Camille Verhoeven. Met Tot ziens daarboven, een oorlogsroman, won hij  in 2013 de Prix Concourt. Vals leven is eerder uitgegeven als Bruidsjurk.

Een boek over een doodgewone vrouw die een moordenares wordt of is er meer aan de hand? Sophie Duguet zoekt de stilte en vergetelheid op na verschillende tragedies. Ze vertrouwt zichzelf niet meer, lijkt depressief en heeft flashbacks. Het lijkt krankzinnig maar naast deze rare ervaringen verzamelt ze ook nog eens doden om zich heen en moet  ze altijd opnieuw verdwijnen.. En dan bij de dood van het volgende slachtoffer, is de maat vol… Weggaan en haar slechte ik achterlaten: Dat wil ze. Haar plan slaagt en gedurende 8 maanden is ze van de aardbol verdwenen...
Totdat de ellende opnieuw begint en ze besluit om opnieuw geboren te worden door een geschikte echtgenoot te vinden… Maar kan je vluchten voor je verleden of komt de akelige waarheid toch boven? Wanneer Sophie hertrouwt ,lijkt de rust weergekeerd maar niets is minder waar.. En is deze eenzame, radeloze vrouw echt niet te vertrouwen of is er een andere verklaring? Waarom helpt niemand Sophie uitzoeken wat er zich echt afspeelt want is het realiteit of inbeelding?

Als lezer wordt je heen en weer geslingerd tussen het ongeloof of deze wanhopige maar schijnbaar koele, berekende dame echt is wie je denkt of de vraag of ze slachtoffer is van een gruwelijk plan?
Zonder spoilers weg te geven is het duidelijk dat dit boek gaat over privacy en controle... De auteur schetst haarfijn hoe ons eigen persoon kwetsbaar is en manipuleerbaar…Hij gebruikt korte zinnen en zegt geen woord te veel maar creëert.

Tijdens het lezen sluipt de gewetenloze killer je brein binnen en voel je onmacht en woede. Het verhaal is een psychologisch kat en muis-spel met een wrede ontknoping.
Het eerste deel vertelt over de gevoelens van Sophie. In het tweede stuk wordt aan de hand van dagboekfragmenten het leven van Sophie geschetst en een puzzelstukje over de waarheid gegeven. Het vervolg ontrafelt haar nieuwe huwelijk en de raadsels uit haar leven en eindigt met de wrede ontknoping.

Wie houdt van een beklemmende psychologische thriller en een deftig opgebouwd plot zal dit boek zeker waarderen...Vals Leven is een must read.

4 sterren

Fany van HemelenNieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten