zaterdag 9 juli 2016

Judaskus - Linda Jansma

Titel: Judaskus
Auteur: Linda Jansma
Uitgeverij De Crime Compagnie
Verschenen: 28 juni 2016
343 pagina’s

Achterflap:
Barbara en Marcus van Brederoo wonen met hun twee dochters in een dorpje in Friesland, waar Marcus een huisartsenpraktijk heeft. Wanneer Barbara wordt lastiggevallen door een onbekende man, die het niet alleen op haar, maar ook op haar kinderen heeft voorzien, gaat ze de confrontatie aan. Maar dan lijkt het erop dat Marcus er meer vanaf weet...

Cover:
We zien een meisje met de rug naar ons toe. Ze loopt in een natuuromgeving. We zien de titel Judaskus in grote roze letters afgedrukt. De titel valt op. Bovenin zien we in witte letters de naam van de auteur Linda jansma. IOnder de titel staat een een tekst. Twee gezinnen. Één ongeluk. Wat is de link?
Om daar achter te komen kan je maar één ding doen en dat is lezen!

Samenvatting:
En ja hoor eindelijk is het zover: Judaskus is verschenen. De boeken van Linda Jansma moeten bij mij direct gelezen worden, geduld komt dan niet in mijn woordenboek voor. Linda gebruikt voor haar boeken verschillende thema’s, het ene boek pakt je meer dan een andere. Dat ligt niet aan Linda want dat ze kan schrijven heeft ze allang bewezen. Maar dit boek doet me wel wat.
Ik heb bewust de samenvatting achterwege gelaten: dit boek moet je zelf ontdekken en daar zul je geen spijt van krijgen. Ik baal eigenlijk wel dat ik hem uit heb, het verhaal zindert nog na. Het verhaal begint met een fragment uit het verleden en wordt afgewisseld met het heden.

Want wat ik gedaan heb, toen en nu, kan ik alleen maar terugbetalen tegen de hoogste prijs. Ik had nooit moeten toegeven.

Om erachter te komen wat het te betekenen heeft, zit er maar één ding op: lezen. Het verhaal is onder verdeeld in vier delen en elk deel begint met een quote. Het verhaal wordt geschreven vanuit de perspectieven van Barbara, Annelien en Daniëlle. Op deze manier leer je de personages echt kennen. Deze vrouwen hebben een verhaal en ze maken indruk op je. Je leert ze kennen. Daniëlle is de stiefdochter van Annelien. Annelien doet haar best om een goede band te krijgen met Daniëlle, maar zij is daar niet in geïnteresseerd. Ze zit niet op een stiefmoeder te wachten. Eerst kon ik er geen hoogte van krijgen van haar gedrag, want waarom doet ze zoals ze doet? Op een gegeven moment wordt het de lezer duidelijk waarom ze zo moeilijk doet. Ik had het met haar te doen op een gegeven moment. Ze draagt een verhaal wat je raakt.
Ook personage Barbara wordt goed beschreven. Linda laat je eerst duidelijk kennis maken met de personages. Barbara wordt in de gaten gehouden door een man. Ze ontvangt een telefoontje: De regen heeft niet alle sporen weggespoeld, als je dat soms dacht.
Wie is deze man, waarom valt hij haar lastig en waar heeft hij het over? Mijn hersenen draaien overuren. Zou ik gelijk hebben, is hij het? Ondanks dat ik het bij het juiste eind had, vond ik het niet vervelend, want het verhaal is op zich best spannend. Op het eind knalt het vuurwerk in het boek. Linda geeft je een plot. Ik was verbaasd, want dit had ik niet verwacht. Mijn walging voor een personage groeit met de minuut. Dit verhaal grijpt je naar de keel en op een gegeven moment vallen de puzzelstukjes in elkaar. Het wordt duidelijk wat de link is tussen twee gezinnen.

Je gaat van Judaskus genieten en je gaat balen wanneer het boek uit is, want dan zit er niets anders op dan wachten op thriller nummer negen. Van mij mag het wel een mega dikke zijn. Want na dit boek gelezen te hebben kan ik er maar niet genoeg van krijgen. Hoe geweldig is het dat wij in Nederland Linda Jansma in huis hebben, daar mogen we best heel trots op zijn!

Plot 5
Schrijfstijl 5
Leesplezier 5
Originaliteit 5
Psychologie 5
Spanning 4

Ik geef Judaskus 5 dikke sterren.


Lydia

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


1 opmerking: