woensdag 13 juli 2016

Gevarenzone - Jennefer Mellink

Titel: Gevarenzone
Auteur: Jennefer Mellink
Uitgeverij Clavis
204 pagina’s


Over de auteur
Jennefer Mellink (1985) is opgegroeid in Leusden. Gevarenzone is haar derde thriller voor young adults. In juni 2014 debuteerde ze met Gebroken, een zenuwslopend spannende thriller die lovend werd ontvangen. Daarna volgde haar tweede thriller Kwaad bloed. Jennefer schrijft ook columns en korte (spannende) verhalen die zijn verschenen in diverse verhalenbundels. Ook heeft ze zesjaar boekrecensies geschreven voor Hebban/Crimezone. Behalve als auteur werkt ze parttime als medewerker binnendienst bij een bedrijfsmakelaar. Jennefer woont in Twello.

Maar ik weet dat ik niet gek aan het worden ben. Ik weet dat ik iets heb gezien en ik hoop dat het verdwijnt uit mijn huis.

Na de zoveelste ruzie met haar moeder is Pip het spuug- en spuugzat. In de ogen van haar moeder kan ze helemaal niets goed doen en haar moeder laat ook geen kans onbenut om haar ongenoegen daarover te uiten, zowel verbaal als fysiek. Haar vader is vaak van huis in verband met zijn werk, al vermoedt Pip dat dat is om maar gewoon niet thuis te hoeven zijn. Pip brengt veel tijd door met haar beste vriendin Sanne en proeft daar van het liefdevolle gezinsleven zoals het in haar ogen zou moeten zijn. En dan vindt Pip een baantje als verkoopster in haar favoriete kledingzaakje én een eigen huisje. Ze kan haar geluk niet op.
Tijdens de housewarmingparty krijgt ze van vriendin Josie een ouijabord en nadat de vriendengroep het gebruikt heeft, gebeuren er rare, onverklaarbare dingen. Haalt er een van haar vrienden een geintje uit of is er iets anders aan de hand? Als de voorspelling van het ouijabord uitkomt en er iemand doodgaat, gaat het bergafwaarts met het nieuwe leven van Pip. Wie heeft het op haar gemunt?

Ze voelde niets, behalve pijn. Ze lag daar maar, als verdoofd. Ze wist niet waar ze was. Misschien bestond de hel echt.

In de proloog lees je de gedachten van iemand die net een ongeluk gehad heeft. Wie deze persoon is wordt nog in het midden gelaten, maar hij of zij komt in het boek vaker terug in de cursief gedrukte hoofdstukken. Wie dit is, wordt langzaam duidelijk.
Pip heeft het niet makkelijk. Een moeder die zo overduidelijk een hekel aan haar heeft, een vader die er nauwelijks is, je zou haar gewoon bijna zelf in huis nemen. Ze brengt zoveel als mogelijk tijd door bij en met haar beste vriendin Sanne, maar op de momenten dat ze thuis is, straalt de eenzaamheid van haar af. Ze kampt met vreselijke nachtmerries als gevolg van een gebeurtenis in haar verleden, maar vindt thuis geen troost. Jennefer weet ontzettend goed in de huid te kruipen van haar personages en Pip komt daardoor geweldig tot leven. De focus ligt ook volledig bij Pip en de overige personages hebben echt een bijrol. Daardoor blijft het hoe en wat lange tijd voor de lezer onduidelijk, waardoor je als lezer door Gevarenzone vliegt, omdat je gewoon wil weten hoe het zit. Op een gegeven moment gaat er wel iets dagen, maar dat mag de pret absoluut niet drukken, het is dan altijd nog maar de vraag of je het bij het rechte eind hebt. En als je dan bij het eind komt...
Jennefer houdt met een heldere, vlotte pen vanaf het begin de spanningsboog perfect gespannen en op weg naar de ontknoping dut het nergens ook maar enigszins in. Daarmee bewijst ze weer eens dat zij zich wat mij betreft bij de top van de Nederlandse young adult schrijvers mag scharen!

Leesplezier 5
Schrijfstijl 5
Plot 4
Originaliteit 4
Psychologie 4
Spanning 4

Vier hele dikke sterren voor GevarenzoneMiriam
Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

1 opmerking: