maandag 18 juli 2016

Een andere waarheid – Lucie Whitehouse

Titel: Een andere waarheid
Auteur: Lucie Whitehouse
Uitgeverij De Fontein
352 pagina's

Over de auteur:
Lucie Whitehouse, geboren in 1975, studeerde klassieke talen in Oxford. Voordat ze zich fulltime aan het schrijven wijdde, was ze literair agent. Ze woont en werkt in Londen. 
Het huis bij nacht (The house at midnight, 2008) is haar thrillerdebuut. Daarna schreef ze Onder de huid (The bed I made, 2010).

De achterflap:
Hannah wil onder geen beding worden als haar moeder: een verbitterde, gescheiden vrouw. Maar als ze Mark ontmoet en een hartstochtelijke relatie met hem begint, zet ze alle bezwaren tegen een huwelijk opzij en trouwt met hem.
Wanneer Mark op een dag niet thuiskomt van een zakenreis naar de VS, beginnen Hannahs angsten en twijfels te groeien. Waarom zeggen zijn collega’s dat hij in Parijs was voor zijn werk? Waarom is er geen registratie van hem in het hotel waar hij zei te verblijven? En wie is de mysterieuze vrouw die hem al wekenlang blijkt te bellen?
Hannah duikt dieper in het leven van haar man en wat ze ontdekt trekt alles in twijfel wat ze over hem dacht te weten. Is het dubbelleven dat hij leidt zijn manier om haar te beschermen, of is de waarheid nog duisterder dan ze kan vermoeden?

Mijn mening:
Een andere waarheid is mijn eerste kennismaking met Lucie Whitehouse, ik heb ook nog nooit van deze schrijfster gehoord, dus ben extra nieuwsgierig. De samenvatting op de achterflap spreekt mij wel aan, het lijkt mij een spannende thriller met een romantisch tintje. Al lezend zakt mijn interesse helaas wat weg. De eerste 140 bladzijdes gaan alleen over Hannah en haar twijfels over de betrouwbaarheid van haar echtgenoot Mark, ik mis hier diepgang en afwisseling. Daarna komt er wel meer spanning in het verhaal en is de gedachte die Hannah de hele tijd heeft natuurlijk niet waar.
Ik heb vaak het gevoel dat de schrijfster sommige zinnen te lang en uitgebreid heeft gemaakt om het boek dikker te maken. Een bankstel met perzikkleurig bloemmotief, een ouderwetse televisie op een gevernist houten meubel, onderzetters op de twee bijzettafels, een salontafel van donker hout met de radio times erop, netjes opengevouwen bij de dag van vandaag, enz. enz.

De tweede helft van het boek is een stuk beter, de spanning loopt op en er komt meer variatie in het verhaal. De aversie die ik gelijk al had tegen Mark klopt en ook de leugens hebben zich inmiddels tot in het bizarre uitgebreid. Hannah is wat mij betreft nogal naïef, ze heeft zich in een huwelijk gestort zonder dat ze op de hoogte was van de achtergrond van Mark, dat vraagt natuurlijk om problemen. Als de broer van Mark ten tonele verschijnt krijgt het verhaal een bizarre wending met een toch wel verrassende ontknoping. Voor mij was dit boek geen topper maar wel prima te lezen voor tussendoor.

Spanning 3 
Leesplezier 3 
Psychologie 2 
Originaliteit 3 
Plot 4

Gemiddeld krijgt Een andere waarheid van mij 3 sterren

Bianca Maartense


Geen opmerkingen:

Een reactie posten