zondag 17 juli 2016

De Hebbanawards 2016

In september gaat Hebban een tweede keer prijzen verloten voor Beste boeken. Hadden ze vorig jaar wel acht categorieën waaruit gekozen kon worden en die op de Hebbansite staan, nu blijkt uit het bericht op Hebban dat er vier categorieën impopulair zijn, want daar wordt geen prijs voor gekozen. Waar ik dan verbaasd om ben, want de categorie Culinair is dus niet zo best bezocht (want geen prijs), terwijl de kookboeken de winkels uitvliegen, men haalt schijnbaar liever zijn informatie op beter geïnformeerde sites.
Dit jaar kan er wel gestemd worden in vier genres: de beste roman, de beste thriller, de beste non-fictie en de beste YA-roman. En wat een belangrijke verandering is dat er geen onderscheid meer tussen Nederlands en vertaald werk wordt gemaakt. Laten we gewoon duidelijk zijn: Hebban besteedt al niet te veel aandacht aan de Nederlandse thrillerschrijvers, behalve dan de namen die toch al erg bekend zijn. Tijdens de tiendaagse mogen jaarlijks een aantal minder bekende een stukje schrijven waar gretig gebruik van gemaakt wordt. Onder het mom van liever een beetje aandacht dan geen aandacht. Soms vraag ik mij echt af of Verheijen nog wel houdt van de Nederlandse thrillers. Het lijkt er zo erg 'bij te hangen'. Bovendien zie ik van bepaalde uitgeverijen beduidend meer schrijvers op de site dan van andere uitgeverijen. Maar dat kan natuurlijk altijd toeval zijn zeg ik dan maar.
De prijs voor het beste debuut op thrillergebied wordt dan weer een aparte prijs die in oktober tijdens Hebban Thrillerfestival uitgereikt gaat worden. Klinkt op zich wel logisch, een prijs tijdens een thrillerfestival. Waarom die voor beste thriller dan ook niet uitgereikt gaat worden, is dan een vraag waarvan het antwoord waarschijnlijk is dat men niet meer zomaar alle schrijvers naar Zoetermeer krijgt. En een prijs altijd via een verbinding uitreiken is wat sullig. 
‘We hebben er voor gekozen alleen prijzen uit te reiken in de vier populairste Hebban-categorieën. Dit maakt de verkiezing natuurlijk een stuk overzichtelijker, waardoor de vier winnende titels een nog sterker predikaat krijgen als beste boek van het jaar, gekozen door Hebbanlezers.' aldus Verheijen.

Nieuw is de voorverkiezing. Hebban stelde op basis van de gegevens op hun site, waaronder populariteit, waarderingen en lezersactiviteit, een viertal longlists samen en laat vanaf gisteren een geselecteerde groep van 7.106 lezers meebeslissen voor de samenstelling van de shortlists. Zij krijgen tot en met 13 augustus a.s. de exclusieve mogelijkheid te stemmen op de boeken op de longlist en kunnen daarnaast ook andere titels nomineren. Wat natuurlijk wel leuk is voor Saskia Noort dat terwijl haar boek net een week uit is zij wel al genomineerd is voor haar boek Huidpijn. Het boek is bij Hebban zo populair en goed gewaardeerd dat ze hopla binnen een week al opviel, terwijl anderen bijna een jaar alle aandacht moesten krijgen. Zo zie je dat plekken heel erg kunnen verschillen. De kookboeken worden nauwelijks bekeken, maar de nieuwe Noort is stormachtig bekeken. Opvallend weinig wordt Huidpijn nog besproken onder onze leden. Nu zullen echte thrillerliefhebbers ook niet heel erg genieten van de onspannende (zonder t inderdaad) thriller (op de laatste 25 bladzijdes na).
Welke 7106 lezers zijn dan uit 119.000 trouwe deelnemers gekozen vraag je je af?
Was het een digitale grabbelton en kwamen deze 7106 random gekozen uit die grabbelton? Waarom 7106? Dat zijn enkele van de vragen die de verkiezing bij een flink aantal mensen oproept. Open is het allemaal niet. Maar is het belangrijk?
Het is natuurlijk fantastisch dat Verheijen deze prijzen in het leven riep. Daar mogen wij met zijn allen, trouwe Hebbanlezers, trots op zijn. Verheijen doet het toch maar mooi. Chapeau! Niemand doet het hem na. Laten we gewoon enthousiast zijn voor een man die zo zijn nek durft uit te steken. Wat maakt het ons eigenlijk uit wie de prijs wint voor welke categorie ook. De winnaar zal blij zijn, zijn/haar partner, kinderen en familie ook. Ik betwijfel of, zeg eens wat, 50 willekeurig random gekozen van onze 3200 facebookleden het interesseert of Arlidge wint of Pieter van Obistein tot Haverkort.

INK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten