zaterdag 16 juli 2016

Aquamarijn - Lillian Schneider

Titel: Aquamarijn
Auteur: Lilian Schneider
Uitgeverij: Passage Groningen
Publicatiedatum: Oktober 2014
Aantal pagina’s: 162

Over de auteur:
Lilian Schneider (1965) publiceerde losse verhalen in bundels en tijdschriften. Aquamarijn is haar debuut.

Achterflap:
De negenendertigjarige Silke heeft het op het eerste oog goed voor elkaar. Ze is getrouwd, heeft een puberzoon en woont in een nette buurt, met leuke buren. Maar het is allemaal schone schijn. Silke voert een innerlijke strijd met haar beladen verleden en er is een eerste kind, waar niemand iets van afweet. Als ze via haar werk voor een lifestyle glossy de aantrekkelijke Paul van Zanten ontmoet, stort ze zich in een hartstochtelijke affaire. Tegelijkertijd volgen onverklaarbare voorvallen elkaar in een rap tempo op. Wie is toch die onbekende, die haar steeds dichter nadert?

Cover:
Een blauwe/grijze cover. Het is duidelijk te zien dat het water moet voorstellen. De naam van de auteur en de titel zijn in het wit afgedrukt. Persoonlijk zou ik het niet gauw oppakken in de winkel. De uitstraling van de cover trekt me niet.

Mijn mening:
Het is een dun boekje met maar liefst 162 pagina’s . De samenvatting laat ik expres achterwege omdat de achterflap al heel veel verteld, in mijn ogen te veel. Silke heeft in het verleden iets meegemaakt, er is een eerste kind. Het verhaal wordt afgewisseld in het heden en verleden. We gaan dan twintig jaar terug. Als lezer ben je nieuwsgierig, want wat heeft zich toen in Frankrijk afgespeeld? Langzaam wordt je duidelijk gemaakt dat Silke een belangrijke keuze heeft moeten maken dat te maken heeft met een gebeurtenis die ze het liefs vergeet. Maar het blijft haar achtervolgen en vergeten kan ze nooit.
De hoofdpersonage komt goed uit de verf. Soms snap ik haar niet. Ze is naïef en helemaal in de wolken wanneer ze verliefd wordt op Paul van Zanten. Ze verlaat haar gezin. Ik had graag meer willen weten over haar man Jeroen en zoon Tim. Die hadden van mij beter uitgewerkt mogen worden. Het is niet niks als je vrouw/moeder het huis verlaat voor een ander.
Ook lees je het verhaal snel uit doordat je nieuwsgierig bent naar de stalker van Silke die haar stilzwijgend telefoneert, post en sms'jes stuurt. Berichten met een getal en “ik tel de dagen af.” . Niet alleen Silke telt de dagen af ook de lezer. Want wat gaat er gebeuren? Maar na mijn mening was er meer uit dit verhaal te halen geweest. Het plot daar is goed over nagedacht, dat zag ik niet aankomen. Dat heeft Lilian lang geheim weten te houden. Ik kom tot de conclusie dat Aquamarijn een spannend verhaal is, maar geen thriller. Daarvoor miste ik de juiste spanning. Maar dan bij de laatste bladzijde...verbazing alom. Wat gebeurt hier? Ik word in verwarring gebracht en ik ben niet de enige. Mijn hersenen draaien overuren, heb ik iets gemist? Ik ben verbaasd net als Silke.
Aquamarijn is een ideaal boek om tussendoor te lezen, het heeft spannende elementen maar mist net de juiste dosering daarvan. Ik ben nieuwsgierig of er een vervolg komt met dezelfde hoofdpersonages.

Plot 3
Schrijfstijl 3
Leesplezier 3
Originaliteit 3
Psychologie 2
Spanning 2,5

Ik geef Aquamarijn 3 sterren

Lydia

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten