zaterdag 25 juni 2016

Zomermeisjes – Jobien Berkouwer

Titel: Zomermeisjes
Auteur: Jobien Berkouwer
Uitgeverij A.W. Bruna
288 pagina's

Jobien Berkouwer werkte 15 jaar in diverse functies voor de Nederlandse politie. Ze is juriste en voormalig hoofdinspecteur van politie. Tegenwoordig heeft ze haar eigen bedrijf, BlackSwanProfiling, en werkt ze als profiler en adviseur voor bedrijven en particulieren aan het oplossen van zaken als stalking, afpersing en bedreiging. Deze kennis en ervaring heeft ze zeker gebruikt bij het schrijven van haar debuutboek Zomermeisjes.


Achterflap
De jonge Amsterdamse rechercheur Lot van Dijk moet tot haar grote teleurstelling aan de slag bij het korps Twente – ver weg van waar het volgens haar allemaal gebeurt. Ze wordt gek van verveling, totdat tijdens een slepende nachtdienst ineens het lijk van een tienermeisje wordt gevonden in een afgelegen zouthuisje. Voor Lot is het al snel duidelijk dat het meisje onderdeel is van de fantasie van een gevaarlijke seriemoordenaar. Ze weet zeker dat er meer slachtoffers zullen volgen en staat te trappelen om aan haar eerste echte zaak als profiler te beginnen. Door de mannelijke collega’s binnen het korps, die haar specialisme met grote scepsis bekijken, wordt ze echter behoorlijk tegengewerkt.
Dan wordt er een tweede slachtoffer gevonden. En moeten haar collega’s wel naar haar luisteren.

Zomermeisjes is een zenuwslopende psychologische thriller over het werk van een jonge profiler die de psyche van een seriemoordenaar tot de kern probeert te ontrafelen. Hoe dieper ze graaft, hoe dichterbij ze komt. En hoe groter het gevaar wordt...

Mijn mening
Lot van Dijk wordt na haar training bij het Amsterdamse korps overgeplaatst naar het korps Twente. In dit korps werkt ze samen met Jaap, de enige politieagent die vertrouwen heeft in Lot. De andere collega’s reageren nogal denigrerend, zij zien Lot liever achter het aanrecht. Lot zelf denkt in een saaie omgeving terecht te zijn gekomen, waar de acties vooral zullen bestaan uit het redden van ontsnapte koeien uit een weiland.
Niets blijkt minder waar als er kort na elkaar twee lijken van mooie jonge meisjes gevonden worden en Lot met haar team op jacht moet naar de moordenaar.
Het lukt Lot om de empathie van haar collega’s voor zich te winnen en gedurende het verhaal vordert, wordt Lot de spil in het oplossen van de moorden.
Lot is een vrouw naar mijn hart, zij reageert op vooroordelen van veel collega’s door het tegendeel te bewijzen, alleen Jaap is daarentegen een collega die haar altijd heeft vertrouwd. Ze zijn een goed duo en steunen elkaar door dik en dun.
De mogelijke verdachten worden mooi beschreven, zij hebben allen een (psychiatrisch) verleden waardoor ze blijkbaar tot gruwelijke daden in staat zouden kunnen zijn.
De hoofdstukken die vanuit de dader geschreven zijn zorgden bijna voor begrip voor zijn daden, hij heeft een dermate getraumatiseerd verleden dat je begrijpt dat hij tot bizarre dingen in staat is.

Het boek start gelijk spannend, het gevoel alsof je zelf achterna gezeten wordt. Ook mogelijke daders heb je snel in het vizier maar aan het eind blijkt het verhaal toch een onverwacht spannende wending te krijgen. Zomermeisjes blinkt wat mij betreft uit omdat het in Nederland afspeelt, het oogt vrij realistisch en zou zomaar in elke buurt kunnen gebeuren.
Het boek leest makkelijk en snel, heeft korte hoofdstukken welke vanuit verschillende personen geschreven zijn. In het begin vanuit een van de Zomermeisjes en later vooral vanuit Lot en de dader.
De schrijfstijl is prettig, niet saai en de ontwikkelingen tussen Lot en Jaap mogen wat mij betreft een vervolg krijgen.

Verder vind ik de titel Zomermeisjes erg goed passen bij het verhaal, als je het boek hebt gelezen begrijp je vast wat ik bedoel.

Ik geef het boek 4 sterren en zal deze schrijfster zeker in de gaten blijven houden.

Bianca Maartense


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten