zondag 12 juni 2016

Vector - Simon de Waal

Titel: Vector
Auteur: Simon de Waal
Geschenkboekje Spannende Boeken Weken
95 pagina’s

Simon de Waal (1961) is auteur, scenarist, regisseur en rechercheur zware misdaad. Hij schreef de thrillers Cop vs killer en Pentito en startte met Appie Baantjer in 2009 de succesvolle De Waal & Baantjer-reeks. Daarnaast won hij een Gouden Kalf voor het scenario van Lek, een van de beste Nederlandse misdaadfilms aller tijden.

Achterflap
Tegen het einde van de Koude Oorlog verdwijnt een even mysterieus als dodelijk virus uit een Russisch laboratorium. Vijfentwintig jaar later, in Amsterdam, wordt Alex, de zoon van een gevluchte Russische wetenschapper, geconfronteerd met het duistere verleden van zijn dementerende vader. Als diens broer plotseling opduikt, openbaart zich een goed bewaard geheim. Zijn vader heeft echter weinig herinneringen meer aan vroeger. Heeft hij wel een broer? En waar is die opeens zo dringend naar op zoek?

Jevhen draaide zich om. Zijn glimlach was verdwenen, zijn ogen iets toegeknepen, lippen strak opeengeperst. ‘Laat het gaan, Alexey. Er zijn geen antwoorden meer.’ ‘Die zijn er wel.’ Er was iets veranderd bij Alex. Het was genoeg, hij wilde weten wat er aan de hand was. Hij wilde weten wat hij nog kon verwachten.

In de proloog kun je lezen hoe in 1988 in het Vector Instituut een wetenschapper besmet raakt met het marburgvirus. Vlak na zijn overlijden wordt het Vector Instituut ontmanteld. Dat wil zeggen, er wordt gestopt met het testen en maken van biologische wapens en het instituut wordt voor regulier onderzoek ingezet. Niet lang daarna verdwijnt een groot aantal ampullen met het levensgevaarlijke marburgvirus….
We maken een sprong naar 2014 waar in Amerika een jonge vrouw haar broer Robert begraaft nadat hij om het leven is gekomen bij een ernstig auto-ongeluk. Wie was hij?
In Amsterdam (2016) maakt Alex zich zorgen om zijn dementerende vader, Arkady. Het lijkt met de dag slechter met hem te gaan. ‘Hallo pap.’ De man keek om, zonder enig teken van herkenning. ‘Hallo. Ben jij mijn zoon?’ ‘Ja, pap. Dat ben ik.’ ‘Omdat je pap zegt tegen mij.’ ‘Omdat je dat ook bent. Mijn vader.’ De man knikte en keek weer naar buiten.
De zorgen van Alex worden groter als blijkt dat Arkady bezoek krijgt van zijn broer. Een broer waarvan Alex het bestaan niet wist. Maar is deze man wel wie hij zegt dat hij is? En wat wil hij van zijn vader?
Alex komt erachter dat hij eigenlijk helemaal niets weet over het leven van zijn vader in Rusland. Ernaar vragen heeft geen zin, zijn vader verdwijnt meer en meer met elke dag die voorbij gaat, maar Alex heeft wel antwoorden nodig. Er is iemand op zoek naar iets waarvan zijn vader weet waar het is…

Alex had het gevoel alsof zijn strot was vastgepakt door een ijzeren vuist, die steeds harder begon te knijpen.

Toen ik begon met lezen had ik het idee dat 95 pagina’s nooit genoeg zouden zijn voor het verhaal. Is het ook niet, het hadden er van mij wel drie keer zoveel mogen zijn. Wat een kunst om een compleet verhaal te vertellen in slechts 95 pagina’s. Simon de Waal heeft het voor elkaar gekregen. Het is spannend, snel en het klopt. De Waal heeft een pen waarmee hij snel, duidelijk en zonder al teveel poespas een geloofwaardig verhaal neerzet. Natuurlijk hadden personages meer uitgediept kunnen worden en natuurlijk ga je vragen stellen over bepaalde achtergronden, maar dat is omdat De Waal je zo snel in het verhaal weet te sleuren dat je gewoon meer wil weten.
Want dat is eigenlijk gewoon het enige minpunt aan Vector. Het is veel te kort.

Leesplezier 4,5
Spanning 4
Plot 4
Originaliteit 3,5
Schrijfstijl 4,5
Psychologie 3

4 sterren voor Vector

Miriam




2 opmerkingen: