vrijdag 20 mei 2016

Zes dagen - Ryan Gattis

Op 29 april 1992 braken er door heel Los Angeles rellen uit, toen een jury vier blanke politieagenten vrijsprak van het gebruik van extreem geweld tegen een zwarte taxichauffeur, ondanks dat alles door een omstander gefilmd was. Mensen kwamen in opstand en gingen de straat op, wat resulteerde in rellen die zes dagen duurden en 60 doden, meer dan 2300 gewonden en bijna 1 miljard schade veroorzaakten. Ryan Gattis (Illinois, 1978) gebruikte dit gegeven als basis voor het schrijven van Zes dagen (All involved).

Zes dagen start niet midden in de rellen, maar in de wijken eromheen. Hulpdiensten draaien overuren in het centrum en gangs realiseren zich dat ze nu mogelijkheden hebben om oude schulden te vereffenen, zuiver om het feit dat de politie wel andere dingen te doen heeft en ze dus niet in hun activiteiten gemonitord worden.
Het eerste hoofdstuk begint met de moord op Ernesto Vera, een onschuldige, hardwerkende man die wordt geslagen, gestoken en achter een auto aan wordt gesleept omdat zijn broer en zus leden van een gang zijn. Deze gebeurtenis escaleert en alle betrokkenen vertellen in Zes dagen hun verhaal, waarin hun aandeel in dit tragedie – goed of slecht – uit de doeken wordt gedaan.

Gattis heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt door niet minder dan zeventien personages op te voeren, waaronder de zus van het slachtoffer, zijn broer, een verpleegster, een brandweerman, een bendeleider, een rivaal, een kind dat getuige was en vele anderen, die elk in een eigen hoofdstuk hun verhaal vertellen. Op de een of andere manier hebben ze allemaal direct of indirect met elkaar te maken en personages keren dan ook regelmatig terug in de verhalen van andere personages, zij het vanuit een ander perspectief. Het klinkt verwarrend, maar dat is het zeker niet. Gattis weet elk personage stuk voor stuk geweldig neer te zetten en gunt ons een blik in de levens van mensen die zo weinig raakvlakken met die van ons hebben, op een manier die zelfs sympathie oproept voor hen die leven aan de zelfkant van de maatschappij.

Zes dagen is geen kroniek over de rellen, maar gaat veel dieper. Het is een fictief verhaal, hard en gewelddadig, die zijn oorsprong vindt in de waanzin van de mens. Het zijn echter niet de wapens, de moorden, het bloed en het geweld die het sensationeel maken, maar de horror die te vinden is in simpel gedrag en de interacties onderling. Die laten je achter met een rauw en triest gevoel.

Linda Jansma



Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten