maandag 30 mei 2016

Ze is zoek - Emma Healey

Titel: Elizabeth Is Zoek
Auteur: Emma Healey
Uitgever: Boekerij
Pagina’s: 336
Gepubliceerd: Oorspronkelijk onder de titel Ze Is Zoek in 2014

De Omslag
Oorspronkelijk had dit boek een grijze kaft met voorop een eenzame weg die wordt bewandeld door een oude, kromgetrokken dame. De nieuwe kaft is roodachtig en het witte vlak voorop moet een briefje voorstellen; een van de vele briefjes waarop Maud haar gedachten, afspraken en opdrachten schrijft. Ik vind het een verbetering; deze past mooi bij het verhaal maar springt ook veel meer in het oog.

De Auteur
Emma Healey (1985) groeide op in Londen en studeerde af in boekbinden. Ze behaalde in 2011 haar doctoraal in Creative Writing: Prose aan de universiteit van East Anglia. Ze was net achtentwintig toen ze haar debuut Ze is zoek voltooide.
Bron: www.boekerij.nl

Het Verhaal
Maud is vergeetachtig. Ze maakt een kop thee en vergeet te drinken. Ze gaat naar winkels en vergeet waarom. Soms is haar huis onherkenbaar - of lijkt haar dochter Helen een totale vreemde. Maar Maud weet één ding zeker: haar vriendin Elizabeth is zoek. Het staat op het briefje in haar zak. En wie haar ook zegt erover op te houden, het erbij te laten, Maud zal niet rusten tot ze heeft uitgezocht hoe het zit. Want Maud heeft eerder te maken gehad met een verdwijning. En ergens in haar beschadigde geest ligt het antwoord op een onopgelost zeventig jaar oud mysterie. Een mysterie dat iedereen vergeten is. Iedereen, behalve Maud... 

Wat ik ervan vond
Een origineel idee: een thriller vanuit het perspectief van iemand met dementie vertellen. Natuurlijk bestaan er al boeken over dementie en Alzheimer, maar dit is geen Hersenschimmen (Bernlef) en ook geen A Slight Trick of the Mind (Mitch Cullen), over een hoogbejaarde Sherlock Holmes.
Maud zet eindeloos vaak thee om dat vervolgens te vergeten, zodat ze geen idee heeft hoe ze nou aan die plank vol kopjes lauwe thee komt. Als een verzorgende even de kamer uit is gelopen, denkt ze dat ze alleen thuis is. Ze eet teveel toast omdat ze niet meer weet of ze honger heeft en ze blijft maar zoeken naar haar vriendin Elizabeth, waarmee ze de mensen in haar omgeving tot wanhoop drijft. Elizabeth is zoek, dat weet ze zeker, hoe vaak haar dochter ook zegt dat ze erover moet ophouden. Maud is geen meesterdetective, maar ze heeft een idee in haar hoofd en dat idee wil er maar niet uit.
Met behulp van talloze briefjes weet Maud ondanks (of misschien ook dankzij) haar vergeetachtigheid steeds iets meer licht te werpen op het mysterie rondom haar vriendin Elizabeth.

Ondertussen blijkt uit de terugblikken naar Maud’s jeugd dat Elizabeth’s verdwijning niet het enige mysterie is dat ze heeft meegemaakt.
Toen ik begon, verwachtte ik een thriller. Dit boek is ook wel een thriller, maar niet zo eentje waarbij je het gevoel hebt dat je in een achtervolgingsscène zit. Er wordt heel langzaam toegewerkt naar een ontknoping, waarbij het blootleggen van elk puzzelstukje heel subtiel gebeurt. Het is bijna een literair werk, ware het niet dat er een misdaad is die opgelost moet worden.

Terwijl de ontknoping van het mysterie nadert, holt Maud’s geheugen hard achteruit. Je vraagt je af of het haar zal lukken om op tijd te vinden wat ze zoekt. Dat het geheugen van Maud tegen het einde van het verhaal zo slecht is, maakt de ontknoping des te krachtiger. Het maakte dit boek bij vlagen voor mij ook wat moeilijk om te lezen. Iedereen die een dementerende dierbare heeft (gehad), zal ongetwijfeld dingen herkennen in Maud. Daar moet je tegen kunnen – ik werd er soms wat treurig van.
Hoe kan iemand een mysterie schrijven waar zoveel verwarring in zit? Elizabeth Is Zoek is echt enorm knap geschreven, ook al lijkt het misschien makkelijk om vooral veel door de war te gooien en de lezer aan het twijfelen te zetten – want doordat Maud zoveel vergeet en verwart, ga je twijfelen of er wel iets is gebeurd, en als, ALS, wat dan? Klopt er überhaupt iets van? Dat maakt het een boek dat je niet wilt wegleggen, omdat je nu weleens wil weten wat er aan de hand is.

Ik sloeg Elizabeth Is Zoek dicht met een gevoel van bewondering, voor zo’n goed in elkaar gezet verhaal.

Mijn uiteindelijke beoordeling:
Omslag: 4
Plot: 4.5
Originaliteit: 3.5
Psychologie: 4.5
Leesplezier: 3.5
Schrijfstijl: 4

Conclusie: 4 sterren

Yfke Brandhout


Geen opmerkingen:

Een reactie posten