maandag 16 mei 2016

Killer country - Mike Nicol

Mike Nicol (1951) is journalist en schrijver. Voordat Nicol begon met het schrijven van misdaadthrillers schreef hij romans, poëzie en non-fictie, waaronder Mandela: het geautoriseerde portret (2006). Zijn Kaapstadtrilogie wordt vertaald in meerdere landen en is een groot succes in Zuid-Afrika en Duitsland. Payback, het eerste deel van de trilogie, werd ook in Nederland zeer goed ontvangen en genomineerd als thriller van het jaar door de VN Detective en Thrillergids. Mike Nicol woont in Kaapstad.

Achterflap
De voormalige wapensmokkelaars Mace Bishop en Pylon Buso proberen in Kaapstad een nieuw, ontspannen leven op te bouwen. Maar wanneer ze proberen hun foute geld in een lucratieve deal te steken, krijgen ze te maken met levensgevaarlijke tegenstanders: de corrupte politicus Obed Chocho en de gewetenloze killer Spitz, die dodelijk efficiënt te werk gaat op de hypnotiserende klanken van killer-countrymuziek. Tot overmaat van ramp heeft ook hun oude vijand Sheemina February nog een rekening met ze te vereffenen.

Tijd om met iets anders te beginnen, zoals hij al tegen Pylon had gezegd. Uit de beveiliging, de zaak verkopen. Hij had genoeg van het oplossen van andermans problemen.

Killer country is het tweede deel in de Kaapstad-trilogie, mijn recensie van het eerste deel, Payback, kun je hier teruglezen. Prachtige cover, past heel mooi bij het verhaal en sluit mooi aan bij het vorige deel. 
We maken een kleine sprong in de tijd. Mace en Pylon zitten nog steeds in de beveiligingsbranche, maar Mace is er wel klaar mee. Hij zou het liefst stoppen en ergens rustig teren op zijn (foute) centen samen met zijn vrouw Oumou en dochter Christa. Pylon is bezig met een deal ergens aan de westkust en als dat lukt, dan is die rust in zicht.
Corrupte politicus Obed Chocho staat op het punt om vrijgelaten te worden uit de gevangenis en op dat moment vraagt de rechter die hem heeft veroordeeld, Telman Visser, om bescherming van Mace en Pylon. Er worden de laatste tijd veel aanslagen gepleegd op mensen die op afgelegen boerderijen wonen en rechter Visser wil dat zijn vader, die op een afgelegen boerderij woont, wordt beschermd. Mace houdt in eerste instantie de boot af, maar stemt uiteindelijk toe.
Obed Chocho komt vrij na toedoen van zijn advocate, Sheemina February en de gemoederen lopen al snel hoog op...

Sans rancune’, zei Mace. ‘Niets persoonlijks, hoor. Volgens mijn collega Pylon ben jij hetzelfde als een pistool: een stuk gereedschap. Mijn standpunt is iets anders. Met een ethische ondertoon. Maar dan wordt het te filosofisch en dat willen we niet. Dus. Zal ik het hierbij laten: wij zijn geen voorstander van het idee dat wij je volgende klus zijn. We beseffen dat dit jou in een netelige positie brengt tegenover je cliënt, dus we hebben een voorstel. Wil je dat horen?

Mace Bishop, ex-wapensmokkelaar, meedogenloos, macho, een serieuze binnenvetter. Pylon Buso is losser, impulsiever dan Mace, zit zwaar onder de duim van zijn vriendin Treasure, al zal hij de laatste zijn die dat toegeeft.
Sheemina February komt wat meer aan bod in dit boek, je krijgt iets meer toegang tot haar gedachten, haar drijfveer. Waarom heeft ze zo’n hekel aan Mace? Een vrouw met een driedubbele agenda, dat is wel duidelijk en een vrouw waar ik vanaf het eerste moment een enorme hekel had.
Alles draait in Killer Country om de vastgoeddeal die Pyson probeert te sluiten aan de westkust. Er zijn meerdere spelers in het spel, maar het is niet meteen duidelijk hoe alles in elkaar zit, iedereen wordt onderling tegen elkaar uitgespeeld waardoor je je gaat afvragen of het uiteindelijk wel om die deal gaat of dat er iets anders gaande is.

Nicol hanteert een hele snelle pen, wat het verhaal in eerste instantie vaart geeft, maar daardoor lijkt het soms dat er dingen overgeslagen worden en dat maakt dat het verhaal voor je gevoel weer stagneert. De spanning is grotendeels afwezig, je bent meer aan het puzzelen, hoe zit die deal in elkaar en wie heeft nu een appeltje met wie te schillen.
Killer Country voelt als een tussendoortje, een soort opstapje richting de grote finale in deel drie, Black Heart. En dat die grote finale gaat knallen, dat weet je eigenlijk wel gezien de ontwikkelingen op de laatste tien bladzijden. Mace staat op scherp…

Hij bekeek de achtergrond: bovenin een lucht vol afstervend rood. Achter hen een terras en de muur van een borstwering. Bij de muur stond een vrouw in een lange jas. Een vrouw met een zwarte handschoen. Sheemina February.

Leesplezier 4
Plot 3,5
Schrijfstijl 4
Spanning 2
Originaliteit 4
Psychologie 3,5

3,5 sterren voor Killer Country

Miriam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten