maandag 2 mei 2016

Boekpresentatie van De Verleidsters van Marianne en Theo Hoogstraaten

Het begon al goed: een enorme file. Gelukkig gezien op de site van de ANWB, dus we kozen voor een alternatieve route naar Purmerend. Piece of cake, dachten we. Totdat de borden boven de snelweg aangaven dat de Zeeburgertunnel was afgesloten. En laten wij daar nou juist doorheen moeten! Dus opnieuw een alternatieve route (leve de TomTom!). Hadden we gehoopt ruim op tijd aanwezig te zijn om nog even lekker rustig te kunnen kletsen met Marianne en Theo…. Niks daarvan. We kwamen maar amper op tijd aan. Een halfuur extra onderweg geweest dus.

Ze waren nog niet begonnen met de presentatie. Want ook de uitgeefster Ilse Karman was er nog niet. Die had waarschijnlijk dezelfde problemen onderweg als wij en dat bleek ook wel toen ze twintig minuten later met Sanneke van Duijn kwam binnenvallen. Zij had de file niet op het internet gezien, dus stond daar al in vast. Gauw even over en weer gedagzeggen en toen kon dan eindelijk de presentatie beginnen.

Ilse Karman vertelde dat ze het nieuwste boek van Marianne en Theo – De verleidsters – weer een heel goed boek vindt. Vooral de wisseling tussen verleden en heden (waarbij met verleden ook écht het verleden wordt bedoeld, namelijk het Rome van 1509) geeft een geweldige spanningsopbouw. Als uitgeefster is ze dus ook weer super trots op dit schrijversduo!

Daarna kwam Theo aan bod. Hij vertelde over het tot stand komen van het verhaal. En hoe ze op het idee kwamen. Namelijk een ANP-berichtje over brieven van Michelangelo die uit de Vaticaanse bibliotheek zouden zijn verdwenen en dat het Vaticaan dat twintig jaar had verzwegen. Stof voor Theo en Marianne om daar eens in te duiken.

Vervolgens las Marianne een spannend stukje voor uit De verleidsters. Ik heb het boek zelf al gelezen, maar toen ik dat hoorde, kreeg ik acuut de neiging om het opnieuw te gaan lezen.
Na het applaus dat Marianne kreeg, ging Theo verder met zijn verhaal over het schrijven De verleidsters. Hij vertelde over de research die ze hebben gedaan, want zoals bij al hun boeken, bezoeken ze alle plekken waarover ze schrijven. In dit geval dus Rome. En de archieven van het Vaticaan. Dat was tenminste wat ze wilden, ware het niet dat niemand zomaar die archieven in kan zonder expliciete toestemming van de paus. Die ze ongetwijfeld niet zouden krijgen voor het doel waarvoor ze naar binnen wilden: het schrijven van een Nederlandse thriller over iets wat ze twintig jaar en liefst nu ook nog verborgen hielden.

Maar niet getreurd, er werd een prachtig boek uitgegeven met alle ins en outs van de archieven en het mooiste was: als je het kocht, kreeg je gratis een rondleiding door, juist, de geheime bibliotheek. Niet zo gek dat ze dat beloofden, want het boek kostte maar liefst 5000 euro. Marianne en Theo hebben dat boek uiteindelijk maar niet gekocht en zijn afgegaan op een virtuele wandeling door de archieven. En het resultaat mag er wezen: De verleidsters is een geweldig boek geworden!Na Theo’s praatje was het tijd voor de borrel en het hapje en natuurlijk het aanschaffen van een boek mét krabbel van de beide auteurs. En dat liep best storm :-)

Door Linda Jansma
Geen opmerkingen:

Een reactie posten