zondag 24 april 2016

Uit de oude doos: De genius - Yvonne Franssen

Achterflap
Natasha Hofman kijkt met weinig plezier terug op haar kinderjaren. Thuis had ze te kampen met een depressieve moeder, op school was ze het mikpunt van spot en pesterijen. Toch vindt Natasha als jonge vrouw haar draai in het leven; ze heeft succes als schrijfster en ontmoet een leuke man. Dan slaat het noodlot toe: Vincent, haar vriend, wordt in zijn eigen huis vermoord. Van de dader ontbreekt elk spoor.
Tot overmaat van ramp wordt Natasha's vader ernstig ziek. Kort voor zijn overlijden schrijft hij zijn dochter een brief, waarin hij een bekentenis doet die haar hele wereld op zijn kop zet.
In haar pogingen om met zichzelf en haar verleden in het reine te komen, doet Natasha opnieuw een schokkende ontdekking, die niet alleen een heel ander licht werpt op gebeurtenissen uit haar jeugd, maar die haar tevens doet beseffen dat ze in groot gevaar verkeert.

Cover
Op de cover zien we een schaduw van een persoon die haar/zijn arm in de lucht strekt met een gespreide hand. En omhoog kijkt. Het lijkt in mijn ogen op iemand die om hulp roept, maar waarom is de eerste vraag die mij te binnen schiet. De samenvatting van het verhaal maakt me nieuwsgierig, dat klinkt goed moet ik eerlijk zeggen.

Samenvatting
Natasha heeft een moeilijke jeugd meegemaakt; een moeder die lijdt aan zware depressies en die er niet voor haar is. Dit bezorgt me toch wel de rillingen, want waarom is Natasha's moeder zo depressief? Wat is de reden dat zij haar dochter geen moederliefde kan geven? Natasha voelt zich bij haar moeder niet gewenst en helemaal niet wanneer ze iets opvangt tijdens een ruzie tussen haar ouders. Dit had ze liever niet willen horen. Natasha heeft veel steun aan haar tante Marije, ze is als een moeder voor haar en was ze dat maar, maar bij die gedachte voelt Natasha zich ook weer schuldig. Natasha heeft een goede band met haar vader, wat houdt ze toch veel van die man, niets is hem teveel en hij is haar tot grote steun wanneer Natasha iets verschrikkelijks meemaakt.
Wanneer Natasha op latere leeftijd verliefd wordt op Vincent lacht het geluk haar toe, maar helaas is dat van korte duur: Vincent wordt vermoord. Het zit haar niet mee als haar vader kort daarna ziek wordt. Voordat hij overlijdt doet hij een bekentenis via een brief aan Natasha.

De woorden veranderen in donkere vlekken die dansten voor mijn ogen.
Iemand dreef met chirurgische precisie hete messen in mijn hoofd die stekende pijnscheuten veroorzaakten.

Mijn mening
De genius is het tweede boek van Yvonne Franssen. De titel maakte me nieuwsgierig want wat betekent het? Het Latijnse woord 'genius' betekent voortbrenger, een onzichtbare beschermgeest, een beschermer.
Na het lezen van dit boek vind ik de titel ook zeer gepast. De genius is een spannend boek wat gemakkelijk en vlot leest en heel goed is geschreven. De korte hoofdstukken nodigen je uit om door te lezen en niet alleen dat, maar waar gaat dit heen? De genius is niet alleen spannend, maar toch ook wel ontroerend. Natasha die het nodige heeft meegemaakt en het houdt niet op, want ze krijgt behoorlijk wat voor haar kiezen. De auteur heeft Natasha een mooi karakter gegeven, de details van haar jeugd, de gruwelijkheden die ze mee heeft moeten maken, alles is zo precies geschreven. Ik had het te doen met Natasha. Ook dacht ik soms met haar handelen en doen, wat zou ik gedaan hebben als ik in zo'n situatie zat?
De overige personages worden ook ruim voldoende uitgediept, de rol die ze in het verhaal spelen wordt de lezer op den duur duidelijk. Yvonne beschrijft de emoties van alle personages glashelder. Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm, Natasha vertelt het verhaal waardoor je enorm betrokken raakt bij het verhaal. De hoofdstukken worden afgewisseld met het heden en het verleden van Natasha, het verleden van Natasha loopt als een rode draad door het boek.

Het verhaal word afgewisseld met stukken die cursief geschreven zijn, wie is dit toch vraag ik me telkens af en als ik het denk te weten, blijk ik het mis te hebben en blijkt het toch anders te zijn. Wanneer het duidelijk is wie dit is, ben ik verbaasd want dit had ik niet verwacht. Als lezer blijf je in het verhaal, want je weten waarom, wat de reden is.
En toen het antwoord daar was, voelde ik walging tegenover die persoon en ik was niet de enige, Natasha denkt er ook zo over denkt aan sommige gebeurtenissen.
Yvonne Franssen is een auteur om in de gaten te houden!

Plot: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4
Spanning: 3,5

Ik geef De genius 4 dikke sterren

Lydia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten