zaterdag 30 april 2016

Het gelukkigste meisje ter wereld van Jessica Knoll

Titel: Het gelukkigste meisje ter wereld
Auteur: Jessica Knol
Uitgeverij: Manteau
Publicatiedatum: april 2016
zie www.gelukkigstemeisje.nl voor meer info

Op de achterflap
Na haar traumatiserende tienerjaren op de prestigieuze Bradley School bouwt Ani FaNelli zorgvuldig een nieuwe identiteit op. Een glamoureuze baan, een uitpuilende garderobe en een succesvolle verloofde, het leven lacht haar toe. Maar Ani heeft een geheim. Duistere kwelgeesten uit het verleden bedreigen haar wanhopig gecreëerde illusie van perfectie.

In een razend tempo en met onverwachte wendingen beschrijft Het gelukkigste meisje ter wereld de ondraaglijke druk waarmee veel succesvolle vrouwen moeten omgaan. Achter de scherpe randjes en moordende ambitie van de heldin gaat een schokkende waarheid schuil, maar ook een groot hart.  

Moet Ani de stilte doorbreken om zich van haar trauma's te bevrijden? Zelfs als dat betekent dat ze daarmee alles waarvoor ze geknokt heeft op het spel zet?

Over de auteur
Jessica Knoll verhuisde naar New York in de hoop fulltime schrijfster te kunnen worden. Ze had een succesvolle carrière als redacteur voor Cosmopolitan en SELF en zou uiteindelijk pas jaren later haar debuut uitbrengen: Luckiest girl alive. Nu leeft ze van en voor haar pen.
Op een lezing heeft de schrijfster toegegeven dat ze ooit slachtoffer was van een groepsverkrachting. Ze deed deze bekentenis nadat een lezer een opmerking maakte over de realistische beschrijvingen.

Cover
Grijs, met een zwarte roos. Titel in gele letters. Naam auteur in roze letters.
Ik vind de cover mooi. Ik vind zwarte rozen mooi. Omdat ze iets onheilspellends hebben. En dat onheilspellende is een groot contrast met de titel: Het gelukkigste meisje ter wereld. Dat wringt met elkaar en dat intrigeert mij enorm.
Daarom zou ik het boek zeker oppakken in de winkel.

Mijn mening
Tijdens het lezen werd mij al gevraagd hoe ik het boek vond. Ik vatte het toen samen als: Sex and the city met een trauma. Daar ben ik het nog steeds mee eens. Ik zou het nu omschrijven als:
In het heden Sex and the city en in het verleden High school musical maar wel met een flinke dosis trauma.

De hoofdpersoon TifAni FaNelli heeft in haar volwassen leven zorgvuldig een imago opgebouwd. Een imago dat op mij overkomt als een pantser om zich te beschermen tegen de vreselijke dingen uit het verleden.
In dat pantser komen barstjes als ze gevraagd wordt mee te werken aan de documentaire over wat er vroeger op de middelbare school is gebeurd. Zij ziet het als een kans om eindelijk haar kant van het verhaal te vertellen. Haar rijke verloofde ziet het alleen als aandacht trekken. En slechte publiciteit. Gaat ze voor zichzelf kiezen of toch voor haar imago?

Wat precies die traumatische gebeurtenissen zijn geweest blijft heel lang onduidelijk. Je denkt wel te weten hoe het ongeveer zit. Maar de werkelijkheid blijkt nog vreselijker en traumatischer dan je als lezer had kunnen bedenken. Ik was werkelijk met stomheid geslagen. Zag deze wending niet aankomen, werd er compleet door verrast.

Aan het eind van het boek weet je eigenlijk nog steeds niet precies wie TifAni FaNelli nou precies is. 
Ze is opgegroeid in de wat lagere middenklasse, met een moeder die zich graag beter voordeed dan ze was. 
Ze heeft zich opgewerkt naar de upperclass. Maar eigenlijk voelt ze zich daar ook niet thuis.
Wat wel duidelijk is, is dat Ani een vrouw is met een sterke wil. Ze weet wat ze wil en zal niet rusten voor ze dat heeft bereikt. 
En ze is sterk, kiest, ondanks alles voor zichzelf. En zo hoort het ook!

Het boek is heel filmisch geschreven. Ik zag de scenes, bij wijze van spreken, voor me. Ik vind het dan ook logisch dat het boek verfilmd gaat worden.
Het boek is realistisch geschreven. Nergens heb ik gedacht: dit is te bizar of dit kan echt niet.

Cover: 5
Schrijfstijl: 4
Plot: 4
Spanning: 4
Psychologie: 4,5

4,5 sterren

Juul


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten