donderdag 28 april 2016

Grafstilte - Amanda Stevens

Amanda Stevens groeide op in de Ozarks, een gebied dat bekend staat om zijn meren, bergen en – wat voor haar ontwikkeling veel belangrijker bleek – een sterke hang naar folkore en bijgeloof. Nadat Amanda in de jaren tachtig tot de conclusie was gekomen dat een carrière bij de Amerikaanse belastingdienst toch niet helemaal was wat ze in gedachten had, ging ze Engelse taal- en letterkunde studeren aan de universiteit van Houston. Niet lang daarna verscheen haar eerste boek.
Vele jaren en boeken later, en op zoek naar inspiratie voor een nieuw project, las Amanda iets over een zeldzaam beroep: het restaureren van oude begraafplaatsen. Dit trok onmiddellijk haar aandacht, en gecombineerd met haar voorliefde voor thrillers en spookverhalen was het fundament voor de Dodenrijk-trilogie snel gelegd. (www.harpercollins.nl).

Cover
Mooie cover, past perfect bij het eerste deel in de serie, De crypte. Mysterieus en nodigt uit om even op te pakken als ik het in de boekhandel tegen zou komen.

Achterflap
Als ze nog maar net bekomen is van de gruwelijke ervaringen bij haar vorige opdracht, wordt Amelia Gray gevraagd voor een nieuwe begraafplaatsrestauratie, ditmaal in Asher Falls. Maar vanaf het begin heeft ze het gevoel dat deze opdracht een dekmantel is en dat ze met een heel ander doel naar Asher Falls is gelokt. Een gevoel dat wordt versterkt wanneer blijkt dat er naast het te restaureren kerkhof nog een begraafplaats bestaat – diep verzonken op de bodem van een meer – en Asher Falls zelf zo goed als verlaten blijkt.
Dan stuit ze op nog iets vreemds: één enkel graf – midden in een laurierbos en ogenschijnlijk liefdevol onderhouden. Waarom ligt dat daar? Al snel wordt haar duidelijk dat ze het nooit had mogen vinden. Ze heeft voortdurend het gevoel dat ze in de gaten wordt gehouden, en bovendien probeert iemand haar bang te maken. Blijkbaar heeft ze met haar ontdekkingen iets duisters opgerakeld…

Het is moeilijk om de geesten uit je verleden los te laten als zij jou niet laten gaan.

Mijn mening
Grafstilte vindt plaats ongeveer een jaar na De crypte. Amelia Gray heeft zo goed mogelijk haar leven weer opgepakt na de gebeurtenissen in Charleston. John Devlin spookt nog steeds door haar hoofd, haar gevoelens voor hem zijn niet weg, maar het contact is zo goed als verbroken.
Ze wordt gevraagd om de begraafplaats in Asher Falls te restaureren. Vanaf het moment dat ze in het plaatsje aankomt, heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt. Het dorpje is op een aantal mensen na zo goed als verlaten. Waarom is dat? Wat heeft de bewoners doen besluiten om te vertrekken?

Er was iets ernstig mis in dit stadje. Ik had het al gevoeld zodra ik Bell Lake was overgestoken. De schaduwen leken dieper, de nachten langer, de geheimen ouder. Zelfs de wind voelde hier anders.

En dan vindt Amelia een graf op een afgelegen, beschutte plek waar je maar moeilijk kunt komen. Wie ligt daar begraven en waarom zo afgezonderd van de rest? De sfeer in dit boek is duisterder, beklemmender, grimmiger. Als lezer vraag je je net als Amelia af wat er aan de hand is en wat zij met het stadje te maken heeft. Bepaalde personages vertrouw je vanaf het begin af aan al niet en hun rol in het verhaal ligt er net te dik bovenop, waardoor het verhaal jammer genoeg iets voorspelbaar wordt. Toch wordt je nieuwsgierigheid genoeg gewekt waardoor die voorspelbaarheid wat meer naar de achtergrond verdwijnt. De schrijfster heeft in dit verhaal de nadruk meer gelegd op het mysterie dan de romantiek, wat ik persoonlijk erg prettig vond. Niets mis met romantiek, maar in De crypte was me het bouquetreeksgehalte iets te hoog.
Zet een pot thee, kruip lekker op de bank en laat je meeslepen in de wereld van geesten, begraafplaatsen en eeuwenoude geheimen.

Ik had echter enorm veel vragen en zou geen rust vinden voordat ik de antwoorden had gevonden.

Spanning 3,5
Plot 3
Psychologie 3
Leesplezier 3,5
Schrijfstijl 3,5
Originaliteit 3

3,5 sterren voor Grafstilte

Miriam


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten