vrijdag 15 april 2016

De Posthumus trilogie - Britta Bolt

Britta Bolt is het schrijverspseudoniem van het schrijversduo Britta Böhler, een bekende advocate en Rodney Bolt een journalist uit Zuid-Afrika. Ze wonen in Amsterdam. 

Heldhaftig
Deel 1 van de Posthumus trilogie


Samenvatting:
We maken kennis met hoofdpersonage Pieter Posthumus. Hij werkt voor de gemeente Amsterdam, team Uitvaarten. Hij regelt de begrafenis voor anomieme lijken. Hij speurt nabestaanden op van eenzame doden. Als de overledene geen familie heeft of ze willen niet betalen voor de uitvaart, dan regelt Pieter de begrafenis. In Heldhaftig krijgt Pieter het druk: een zelfmoord op een zolderkamer en er wordt een naakt lichaam in een gracht gevonden. De twee onbekende doden laten hem niet los.
Inmiddels is bekend dat het in de gracht gevonden naakte lichaam een Marokkaanse man is. Wanneer Pieter samen met zijn collega het huis bezoekt van de overledene, wordt hij aangevallen door iemand met een stroomwapen. Dan beseft Pieter dat er meer aan de hand is en hij gaat op onderzoek.
De andere verhaallijn gaat over de geheime dienst AIVD die bezig is met het oprollen van een terroristennetwerk, 'De Amsterdamse Cel'.

Mijn mening:
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Door de details en de beschrijvingen van Amsterdam zie je het zo voor je als je je ogen sluit. De Wallen, het café 'De dolle hond', je proeft de sfeer. Het verhaal begint met een proloog waarvan je denkt 'oké dat begint goed'. Daarna moet je goed je gedachten erbij houden. Diverse verhaallijnen komen op je af, veel personages, Marokkaanse namen, het is even goed opletten wie wie is. Dit is dan ook mijn enige minpunt. De hoofdpersonage Pieter is een interessante, sympathieke man. Hij heeft wel het nodige meegemaakt in het verleden. Zijn broer Willem, die tijdens een verkeersongeval om het leven is gekomen, Pieter voelt zich daar schuldig over. Pieter woont alleen en is goed bevriend met Anna de Vries, de eigenaresse van café 'De dolle hond'. Pieter komt er graag. Het personage heeft wel iets en hij heeft een interessant beroep wat mij erg benieuwd maakt naar zijn avonturen.

Ik geef Heldhaftig drie sterren.

Vastberaden
deel 2 van de Posthumus trilogie.

Samenvatting:
Een bloederige moord vind plaats bij een pension. De eigenaresse is Marloes, buurvrouw van Anna de Vries, eigenaresse van café 'De dolle hond', het café waar Pieter Posthumus graag zijn tijd doorbrengt. Marloes wordt van de moord beschuldigd, maar ook van een eerdere moord die is gepleegd in de sauna van een sportschool. De beide slachtoffers kenden elkaar, maar waren ook goed bekend met Marloes. Voor iedereen is het duidelijk: Marloes is de dader. Anna de Vries is de enige die overtuigd is van haar onschuld en ze vraagt Pieter om het uit te zoeken. Pieter gaat op zoek naar de waarheid en duikt in de schimmige wereld van de Wallen. Hij komt tot een bizarre ontdekking, maar dan wordt hij bedreigd. Er breekt brand uit 's nachts bij 'De dolle hond', het is brandstichting. Maar zelfs in deze moeilijke tijd staat Anna haar buurvrouw bij. Pieter moet echter haast maken want elk moment doet de rechtbank zijn uitspraak.

Mijn mening:
Wat een heerlijk deel was dit Vastberaden. Er gebeurt genoeg in dit verhaal. Je leert de personages nog beter kennen, Pieter die echt tot leven komt. De moord in het pension houdt hem goed bezig. Het slachtoffer hield van schilderen en Pieter raakt er door geïnspireerd. Hij gaat de achtergrond van de slachtoffer uitspitten, interessant om te lezen hoe hij toch langzaam alle puzzelstukjes op de juiste plek weet te plaatsen in het verhaal. Hij staat erom bekend dat hij dingen moeilijk los kan laten en het ook niet kan laten rusten voordat hij duidelijk weet welk puzzelstukje nou precies waar hoort.
Dit tweede deel is beter dan het eerste. Het verhaal is goed te volgen en vertrouwde personages komen terug. Ook fijn is dat er regelmatig teruggeblikt wordt op het eerste deel. Het plot zag ik niet aankomen, een complete verrassing!

Vastberaden krijgt van mij 4 sterren.

Barmhartig
deel 3 van de Posthumus trilogie

Samenvatting:
Vlak na zijn aankomst in Amsterdam wordt hij overvallen en voor dood achtergelaten. Niemand weet wie hij is.
Pieter krijgt nog een anoniem lijk, een junk. Doodsoorzaak: een overdosis. Deze man was bekend bij het Leger des Heils. Deze man had een jas bij zich, een peperdure jas. Pieter komt tot de ontdekking dat deze jas hoort bij de man die is overvallen, doordat in één van zakken een visitekaartje zat. Een kennis die samen met een vriendin deelneemt aan de internationale conferentie Earth 2050 heeft niks meer gehoord van een andere deelnemer. Alles valt op zijn plaats: Pieter kan de identiteit vaststellen van de overvallen man. Zijn naam is Ben Olssen, maar wat deed de junk met zijn dure jas? Wat gebeurt er allemaal in Amsterdam? En dan vindt er nog een gruwelijke moord plaats op de Wallen. Het slachtoffer is dit keer een bekende van Pieter. Wat hebben ze met elkaar gemeen?

Mijn mening:
Barmhartig is het laatste deel van deze trilogie. Alles valt in dit
laatste deel op zijn plaats wat betreft sommige personages. Twee auteurs die samen deze trilogie schreven over de Amsterdamse misdaad. De wapenspreuk van Amsterdam loopt als een rode draad door de drie boeken.
Lange hoofdstukken, maar tussen de hoofdstukken door maken de auteurs gebruik van het symbool xxx, de Andreaskruizen, de kern van het stadswapen van Amsterdam. Hierdoor was het boek even makkelijk weg te leggen. De hoofdpersonage Pieter Posthumus die ze karakter hebben gegeven in zijn doen en laten, die onderzoek doet naar de doden en hun achtergronden. Door te snuffelen in persoonlijke dingen en op onderzoek uit te gaan probeert hij de overledenen een waardige begrafenis te geven.

Ik geef Barmhartig 4 sterren.

Ik raad jullie ook zeker aan deze trilogie te lezen. Misdaadverhalen die zich afspelen in ons mooie Amsterdam. Ik vond het ook jammer om afscheid te nemen van de bijzondere, sympathieke Pieter Posthumus.

Lydia Buist


Geen opmerkingen:

Een reactie posten