zondag 17 april 2016

Bart Debbaut met Relikwie

Titel: Relikwie
Schrijver: Bart Debbaut
Uitgeverij: Lannoo
Publicatiedatum: februari 2016

Omslag
Mooie kaft waarop je een vrouw achter glas waar regen op zit, gewurgd ziet worden. Een mooie blauwe verfrissende kleur.

Achterflap
Zijn honger was niet gestild. Zijn dorst niet gelaafd. De obsessie was een verslaving geworden. De terugslag kwam, altijd. En elke keer heviger. Het maakte hem opstandig. Het roofdier in hem schreef een nieuw scenario uit. Veel eisen zou hij niet stellen aan de hoofdrolspeelster. Als ze maar mooi was en hem zou vergezellen in de schaarse momenten dat hij echt gelukkig kon zijn. Als ze maar wilde sterven in zijn armen, smekend om haar te sparen... Een jonge moeder stort zich in een stomende affaire met een aantrekkelijke weduwnaar die ze tijdens haar wekelijkse zwemuurtje ontmoet. Wat begint als een heerlijk ontsnappen uit de dagelijkse sleur wordt al snel een beklemmende bedreiging voor haar gezin. 

Samenvatting
Een man wacht een van de medewerksters van kinderdagverblijf De snuitjes op. Hij valt op onopvallende frĂȘle en kwetsbare vrouwen vertelt hij. Geen barbiepoppen.
In een volgend hoofdstuk ontmoet Sandra van der Meer tijdens haar 60 rondjes zwemmen Bram.
Het verhaal van de seriemoordenaar wisselt van perspectief met het verhaal over de ontmoetingen van Sandra met Bram. 

De seriemoordenaar is, zoals het hoort in een fijne thriller, een echt gestoorde gek die bijvoorbeeld met een bepaald lichaamsdeel speelt of het een knikker is en wat net afgesneden is van zijn slachtoffer. Iehhh..
In het deel over Sandra leren we ook haar thuissituatie kennen, zoals haar man Johan en haar kinderen. Bram laat toch wel vaak informatie vallen die hij niet kan weten. Dit verklaart hij met dat je alles kan vinden op internet. Ook staat hij onverwachts op haar werk.

Tijdens het verhaal krijg je als lezer de kriebels op je lijf. Wegwezen roep je. Hoe dom ben je? Maar Sandra wordt ingepakt. Zijn er serieus vrouwen zo dom? Kom op zeg, het is een thriller, dus dan moeten mensen ingepakt worden.
Ze raakt totaal in de ban en zet haar huwelijk steeds een stapje verder op het spel.

Natuurlijk vraag je je als lezer al snel af of Bram dezelfde man is als de moordenaar met wie het verhaal afgewisseld wordt. Deze moordenaar is gruwelijk en wacht de verliefde Sandra een zelfde verschrikkelijke situatie?

Bart Debbaut's schrijfwerk leest als een trein. Korte hoofdstukken die je snel nog een hoofdstukje of twee extra mee laten pakken.
Een echte thriller: spannend, eng, kippenvel! Razendbenieuwd hoe dit in godsnaam gaat aflopen. Je wordt als lezer in een bepaalde richting geduwd, wat erg goed gedaan is en waardoor de ontknoping op een gegeven moment voor zeer velen als een grote verrassing zal komen. Knap geconstrueerd dit verhaal.
Debbaut heeft een speellijst bij het boek. Ik was te lui om het tijdens te lezen te draaien, maar ik kan mij goed voorstellen als ik het later beluister hoe extra indringend de muziek het verhaal kan maken. Leuk bedacht dus, maar de locaties waar ik het boek aan het lezen was, was niet in de buurt van mijn apparatuur.  Muziek behoort uit een mooie installatie te komen zegt deze snob, dus luister ik nooit via een telefoon.
Verbazingwekkend is toch dat ook Bart Debbaut nog niet breed bekend is hier in Nederland. Terwijl dit boek zeker een groot thrillerpubliek zou kunnen aanspreken. Lezen dit boek zou ik zeggen en rondpraten hoe goed deze Vlaming is. Dan volgt nu mijn beoordeling, maar voor die komt,wil ik een quote uit Relikwie plaatsen:"Zoals altijd waren recensies de subjectieve beoordelingen van enkelingen naar wie niet altijd moet worden geluisterd. Het was zoals met wijn, met boeken, met mode, met sterrenrestaurants, met zoveel eigenlijk: de gustibus et coloribus non est disputandum."

Origineel 4

Plot 4,5
Spanning 4,5
Leesplezier 5
Schrijfstijl 4,5
Psychologie 4,5

Mooie 4,5 sterren voor Relikwie

Ink


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten