zondag 3 januari 2016

Zwarte aarde - Susan Moonen

Titel              : Zwarte Aarde
Auteur          : Susan Moonen
Uitgever       : Iris
Pagina's       : 199
Verschenen : November 2015

Zwarte Aarde is het tweede boek van Susan Moonen, ze debuteerde in 2014 met haar thriller Conflict.

Cover:
We zien op de cover twee kinderen, een jongen en een meisje. Het kwam mij bekend voor, Perfectie van Peter James heeft ook een boek met als cover een afbeelding van een jongen en een meisje.
Ik was benieuwd naar Zwarte Aarde en helemaal toen ik de tekst las wat op de cover staat. Een beklemmend verhaal over de afschuwelijke gevolgen van pestgedrag.

Achterflap:
Als je jeugd om wraak schreeuwt........Vroeg of laat eist je jeugd haar tol.
Zo ook bij Rosalie. Ze verloor haar broer Walt toen hij 15 jaar oud was. Doodmoe door de jarenlange kwellingen van klasgenoot Krijn van Voorden, zag hij geen andere uitweg dan zelfmoord.
Rosalie zint op wraak. Wanneer ze jaren later solliciteert als personal assistent van Krijn komt haar kans op vergelding gevaarlijk dichtbij.
Maar wanneer ze haar plan dan uiteindelijk uitvoert, blijkt de waarheid gruwelijker dan ze ooit had kunnen vermoeden.

Mijn mening:
De tekst op de cover dat Zwarte Aarde een beklemmend verhaal is, daar ben ik het helemaal mee eens. Susan heeft een pakkend onderwerp voor haar boek: pesten. Nu zullen sommigen wel denken 'alweer pesten?', ja alweer.
Er zijn al veel boeken verschenen met het onderwerp pesten, helaas gebeurt het in de maatschappij, pesten.. waarom?
Hoe vaak lezen en horen we niet in het nieuws dat mensen als gevolg van pesten geen uitweg meer zien en kiezen voor zelfmoord. Pesten moet gewoon stoppen.
Zwarte Aarde speelt zich af in Den Bosch. Rosalie die na de dood van haar broer door het leven gaat als Roos heeft maar één doel, wraak op de pester van haar broer Walt: een klasgenoot van Walt, Krijn van Voorden.

Mijn rotsvaste voornemen om de dood van mijn broer te wreken was lang geleden ontstaan en krijgt uiteindelijk concreet vorm nu er een vacature is in het bedrijf waar Krijn werkt.

Het is de belangrijkste sollicitatie van haar leven, maar het is Roos gelukt, ze heeft de baan. We leren Roos kennen en ze heeft het niet makkelijk gehad, nooit steun gehad van haar ouders, ze staat er helemaal alleen voor. Maar het heeft haar gemaakt wie ze nu is: een vrouw met spirit. En ze krijgt wat ze wil. Terwijl ze bezig is om haar plan te bewerkstelligen, krijgt ze zelf ook rare briefjes en zelfs met een doodsverwensing: Jij verdient het niet om te leven trut.
Ik ben net zo verbaasd als Roos, van wie komt dit? De politie inlichten is geen optie want dan komt haar eigen plan in gevaar.
We leren ook Krijn kennen, een goed uitziende man. Hij heeft alles: boompje, huisje, beestje. Ook Roos ziet de andere kant van Krijn, hij brengt de lezer en Roos goed in verwarring. Is dit wel de Krijn van vroeger?
Ook lezen we in het cursief geschreven verhalen van Walt, beschrijvingen van de pesterijen en ze gaan door merg en been. Je voelt de emoties, ze grijpen de lezer naar de strot. Verdriet, angst, boos, wanhoop, je voelt het. Ik moest het boek af en toe wegleggen en niet omdat Susan niet goed geschreven heeft, NEE integendeel. Het werd me gewoon even te veel. Susan heeft inlevingsvermogen en verplaatst zich in de personages, wat voelde ik een walging voor Krijn, ik werd er gewoon boos van.
Oké het is niet waargebeurd maar dat zou het zomaar kunnen zijn. Ook de schrijfstijl is heerlijk en neemt je echt mee. Op het eind kom je nog voor een verrassing te staan, nou mijn ogen  begonnen te knipperen. Na het lezen moest ik het ook echt even laten bezinken.

Leesplezier  : 4
Schrijfstijl     : 4
Spanning     : 4
Plot              : 4
Psychologie : 4
Originaliteit  :3

Ik geef Zwarte Aarde  4 sterren.

Lydia Buist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten