donderdag 17 december 2015

Olga Hoekstra: 2015 in boeken

Was 2015 een bijzonder jaar op boekengebied voor jou? Waarom wel/niet?
Het was even terugdenken, maar inderdaad... 2015 was een heel bijzonder jaar op het boekengebied. Ik bracht in februari mijn allereerste New Adult uit, Hitte. Ook de eerste echte New Adult van een Nederlandse auteur die verscheen, trouwens. Het boek is goed ontvangen en daar ben ik best heel trots op.
In mei kwam Nevel, het vervolg op Dodenweg. Heel spannend... want hoe zou 'men' dit vervolg ervaren? Dodenweg is zo goed ontvangen, echt belachelijk goed, dat het even shaken was voor de reacties op Nevel. Gelukkig had ik een paar heel heel kritische proeflezers en toen die met een duimpje omhoog reageerden, viel de spanning wel van me af.

Las je veel dit jaar en aan welke hoeveelheid moeten we dan denken??
Te weinig... Sowieso heb ik dit jaar maar 2 thrillers aangeraakt, Hex en de young adult thriller Blindelings van Chinouk Thijssen. Die mocht ik lezen voor haar boekpresentatie, waar ik een woordje mocht doen.

Verder las ik veel Amerikaanse New Adults. Ik 'ontdekte' Colleen Hoover, een van de grondleggers en grootheden van dit genre. Hiervoor had ik nog nooit iets van haar gelezen... een vergissing. Zij is absoluut een van de schrijfsters die ik op het moment bewonder. Als ik zo zou kunnen schrijven... 
Een guilty pleasure is de sports romance, die ik tot in den treure heb gelezen dit jaar. Heerlijk. Ik schaam me nergens voor ;).

Eindelijk kwam ik er aan toe om Thomas' Olde Heuvelts HEX te lezen. Nou, dat heb ik geweten. Met het angstzweet op het voorhoofd, in een vakantiehuisje in Limburg... Trillende vingertjes en, ik beken, een paar behoorlijke angstdromen. Het einde vond ik too much en ik ben daarom ook erg benieuwd naar de Engelse editie van HEX. Hierin schijnt het einde iets subtieler te zijn geworden.

Welke boeken sprongen er boven uit voor jou? Waarom deze?
Colleen Hoover. Punt. Ugly Love (de Nederlandse vertaling 'Onvoorwaardelijk', bizar lelijke Nederlandse vertaling voor de cover, maar dat is dan ook het enige kritiekpunt) was het boek dat me tot tranen roerde. Ik heb echt een potje zitten grienen op de bank. Haar nieuwste, November 9, is een raamvertelling (een boek in een boek) en van erg grote stylistische klasse. Daarbij is het gewoon een heel mooi liefdesverhaal.

Welk boek vond je eventueel tegenvallen en waarom?
De Rode Koningin. Een Young Adult. Ik ben al maanden op 1/3 deel en kom niet verder. En De Selectie, ook een young adult. brrrrr.... vre se lijk! Misschien lag het deels aan de niet zo heel fijne vertaling, maar ... nee...

Wat kunnen wij van jou en de uitgeverij in 216 verwachten?
In ieder geval nog twee new adults. Verder staat in 2016 het vervolg op Nevel, werktitel Oogst, op de schrijfplanning. Dit wordt dan ook de afsuiter van de trilogie. De plotlijn staat al en in 2016 wil ik het boek gaan schrijven. 

Het hoogtepunt van 2016 verwacht ik eind maart... Dan verwachten we gezinsuitbreiding en krijgen mijn twee meiden een zusje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten