maandag 21 december 2015

Malaria - Nick Louth

Nick Louth is een bekroond financieel journalist en bestsellerauteur. Hij studeerde aan de London School of Economics en begon daarna als buitenlandcorrespondent te werken. Hij schrijft regelmatig voor de Financial Times, Investors Chronicle en de Money Observer. Nick Louth is getrouwd en woont in Lincolnshire.

De cover:
Tja, erg rood met een grote zwarte mug en een hele grote witte titel. Spreekt qua uitstraling niet echt aan. Beetje saai zelfs.
‘IJzingwekkend realistisch’ staat er boven de titel en dat triggert dan weer wel.

De achterflap:
Erica Stroud-Jones, een Engelse wetenschapper, heeft een middel uitgevonden om malaria uit te roeien. Maar wanneer Erica op het punt staat haar onderzoek op een congres in Amsterdam te presenteren, verdwijnt zij spoorloos.
Erica's vriend, Max Carver, gaat naar haar op zoek. Hij vindt haar dagboek en ontdekt dat er een gruwelijk gevaar aan haar onderzoek kleeft. Ondertussen duikt er in Amsterdam plotseling een heftige variant van malaria op die zich razendsnel verspreidt.
Max heeft niet lang om Erica te vinden. Zonder haar wacht de wereld een niet te stoppen epidemie. Lukt het Max om Erica op te sporen en miljoenen mensen van de dood te redden?

Malaria is een overtuigende thriller met een ongewone en alarmerende setting. Het bijt zich vast in de lezer en laat niet meer los! - The Guardian

Mijn mening:
Je wordt meegenomen in het verleden en heden van Erika en in de zoektocht van Max naar haar. Daarnaast is er de zoektocht naar het mysterieuze malaria virus.
Dus eigenlijk drie verhaallijnen in één boek, welke goed en overzichtelijk door elkaar lopen en uiteindelijk perfect samen komen.
De dagboekfragmenten van Erica verstoren in eerste instantie het leesplezier een beetje, doordat het niet gauw duidelijk wordt waarom deze in het boek voorkomen, maar als je het eenmaal door hebt is het een welkome aanvulling op het verhaal. Wat zonder ook zeker niet kloppend was geweest. Max wordt goed neergezet al is het af en toe wat over the top. Dit geldt voor meerdere verwikkelingen in het boek. Dit neemt het leesplezier niet weg, want waar bepaalde dingen misschien wat over the top zijn, komen andere verwikkelingen heel mooi en geloofwaardig over. Keuzes en schuldgevoelens uit het verleden worden goed neer gezet en de daardoor ontstane wraakgevoelens die leiden tot de daden in het heden zijn op de juiste manier verteld. Op subtiele wijze wordt er af en toe een tipje van de sluier opgelicht met betrekking tot de intense haat van de dader op één van de slachtoffers.
Een heel oplettende lezer zou het misschien zelfs wel raden, maar ik was aangenaam verrast toen dit duidelijk werd op bijna het allerlaatst. Toch zou ik de quote "ijzingwekkend realistisch" persoonlijk niet gebruikt hebben. Ik ben misschien naïef maar ik vind een gemuteerd malaria virus (om over een middel om malaria uit te roeien maar even niet te spreken) persoonlijk niet realistisch, maar dat neemt niet weg dat ik genoten heb van het verhaal. Korte hoofdstukken en een snelle schrijfstijl, die niet volgepropt is met moeilijke termen. Vooral Erica haar verleden spreekt tot de verbeelding en doet je af en toe wel huiveren. Hoe uiteindelijk bepaalde personages en lijntjes bij elkaar komen is mooi gedaan, maar ook hier geldt dat het op sommige punten een beetje too much was.

Al met al een hele fijne thriller en al zit je niet het hele boek op het puntje van je stoel, vermaakt heb ik me zeker!

Originaliteit: 4
Plot: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Leesplezier: 4
Spanning: 3,5

3,5 ster voor Malaria.

Corina Nieuwenhuis


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten