zondag 6 december 2015

Jos de Wit: 2015 in boeken

Was 2015 een bijzonder jaar op boekengebied voor jou?
Elk jaar is voor mij op boekengebied een bijzonder jaar, omdat ik altijd ontdekkingen doe waarvan ik achterover val... en dan is het handig als ik in de divan zit te lezen. 

Las je veel dit jaar en aan welke hoeveelheid moeten we dan denken?

Ik ben een trage schrijver en ook een trage lezer dus. Het is moeilijk te schatten, maar ik denk dat ik per jaar 15 à 20 boeken lees, zeker niet meer.




Welke boeken sprongen er boven uit voor jou? Waarom deze?
Ik pik er voor jullie een paar uit, dat hoeven toch niet alleen thrillers te zijn? Ik lees gewoon te weinig thrillers, besef ik. Laat ik beginnen met de boeken die ik herlees, die moet je ook bij het lijstje rekenen. Bijvoorbeeld A Farewell to Arms van Hemingway. Het staat in mijn boekenkast en ik neem het eruit en begin te lezen. Veertig jaar geleden las ik het voor het eerst. Wat een verrassing, zo knap geschreven, nu vraag ik me af of ik dat toen ook al besefte. 


Een echte ontdekking voor mij op thrillergebied waren de boeken van de Australische schrijver Peter Temple. Vooral 'De gebroken kust' en 'Waarheid' vind ik grandioos. Momenteel lees ik een boek van de Vlaamse schrijfster Leen Van Den Berg: 'Zoon in Congo'. Geen thriller, maar wel spannend, en vooral bewust en zorgvuldig geschreven. De stijl moet het verhaal dragen, dat is voor mij een voorwaarde om te lezen. Een ander boek dat een grote indruk op mij heeft gemaakt is 'Legende van een zelfmoord' een verhalenbundel van de Amerikaanse schrijver David Vann. Zo gruwelijk menselijk én grappig, dat ik soms niet verder durfde te lezen, maar het toch deed.

Welk boek vond je eventueel tegenvallen en waarom?


Jos' huidige boek
Een boek valt bij mij zelden tegen dus, omdat ik niet alleen door het verhaal, maar ook door de stijl gegrepen moet worden, is dat niet, dan lees ik al na een paar bladzijden niet meer verder. Het leven is al zo kort... Ik heb me voorgenomen om volgend jaar een aantal Nederlandse en Vlaamse thrillerschrijvers te gaan lezen. René Appel staat bovenaan mijn lijstje, zijn naam begint niet toevallig met een A, heb ik horen zeggen.

Wat kunnen wij van jou in 2016 verwachten?

Ik werk momenteel zelf aan een nieuwe thriller met Kareem Zeiz in de hoofdrol, of beter gezegd: ik was ermee begonnen, maar nu ben ik ook verhalen aan het schrijven en dat bevalt me best wel. Welk boek nu eerst af zal zijn in 2016, de nieuwe Zeiz of de nieuwe verhalenbundel, is moeilijk te voorspellen. Maar ik schrijf, de tijd staat stil en ik ben nog jong wink-emoticon





Geen opmerkingen:

Een reactie posten