donderdag 3 december 2015

Duorecensie: Neerslag - Marjolein van der Gaag

Lydia en Moon lazen samen Neerslag van Marjolein van der Gaag, lezen jullie mee wat zij ervan vonden?

De cover:
Lydia:
Een mooie cover, we zien witte lelies die op de grond liggen. Witte lelies worden vaak bij begrafenissen gebruikt en staan symbool voor pure onschuld.

Moon:
Een treurige omslag, dat is wat er gelijk in mijn hoofd schiet. Een enkele tak lelies op een donkere grond en met grote rode letters staat de titel erop. Ik zou deze wel even oppakken, even kijken waar het over gaat.

Het verhaal:

Het is stil. Doodstil. Iedereen ligt te slapen. En dat is maar goed ook. Pottenkijkers zijn niet gewenst

Moon:
Het is winter, een strenge winter, wanneer op de vroege morgen er een ernstig ongeluk gebeurt op het industrieterrein. Een fietser is ten val gekomen en is onder een passerende vrachtwagen beland. Het blijkt Jeroen Liebrechts te zijn, de ex-man van Jolien Visser en wanneer ze thuiskomt van de jongens naar school brengen staan er twee politieagenten op haar te wachten. Jolien haar zoontjes Jort en Niek zijn hun vader kwijt en Jolien heeft het druk met de jongens op te vangen welke erg veel last hebben van het overlijden van hun vader. Het blijkt niet om zomaar een ongeluk te gaan, maar om een zieke grap van iemand. Amper twee weken later gebeurt er nog een bizar ongeval, een eenentwintig jarige jongen raakt onder het ijs terwijl het ijs sterk genoeg leek. Jolien vindt een brief bij de post met daarop de tekst: “Hoeveel toeval bestaat er? Was dit een ongeluk of weer een moord?”.
Wie probeert Jolien te waarschuwen en was het ongeluk van Jeroen dan moord?

Lydia:
Jolien Visser is moeder van twee kinderen Niek en Jort. Ze heeft een eigen bloemenzaak bij haar in het dorp. Jolien is gescheiden van haar ex-man Jeroen Liebrechts en ze zijn in goede harmonie uit elkaar gegaan. Op een winterse dag komt het leven van Jolien op zijn kop te staan als haar ex-man bij een bizar ongeluk om het leven komt. De media raakt niet uitgepraat over het dodelijk ongeluk van Jeroen, vooral omdat er vermoedelijk opzet in het spel is. Is het een kwajongensstreek of is er meer aan de hand? Opnieuw wordt het dorp opgeschrikt door een dodelijk ongeval. Als het hier niet bij blijft, begint de onrust in het dorp toe te nemen. Jolien heeft veel steun aan haar ouders en haar vrienden.
Jolien hoort veel verhalen om haar heen, wat is waar? Jolien wil maar één ding, dat degene die de dood van Jeroen op zijn geweten heeft wordt gepakt.

En wat vonden wij ervan?
Lydia:
Marjolein van der Gaag heeft een heerlijke schrijfstijl en het is makkelijk leesbaar en vlot geschreven. Ik heb het boek daarom ook in één ruk uitgelezen. Ik was nieuwsgierig naar het verhaal. Neerslag wordt verteld door Jolien en is in de ik-vorm geschreven. Regelmatig belanden we in een vet gedrukt hoofdstuk, iemand die graag voor God speelt en het is voor diegene niet meer dan kinderspel. Het is een boos en opgefokt persoon maar wie is dit?
Door een opmerking van een personage ging bij mij het kwartje vallen. Had ik het bij het juiste eind? Toch sloeg bij mij regelmatig ook de twijfel weer toe. Marjolein heeft de personage Jolien goed uitgewerkt, wel ergerde ik me soms aan haar manier van denken, het is fijn om hulp te hebben van je ouders en ze dropt regelmatig haar kinderen bij haar ouders maar natuurlijk heeft het ook met haar werk te maken. Ik vond haar soms egoïstisch, wees er voor je kinderen ze hebben hun moeder juist nu hard nodig. Marjolein heeft een interessante personage neergezet om Jolien zo te laten verschijnen. Op het eind weet de auteur je te verrassen, dit had ik niet zien aankomen, goed gedaan. Ik vind Neerslag meer een misdaad roman, er gebeurt veel in het verhaal en op het eind wordt het pas echt spannend.
Neerslag is een leuk en heerlijk boek om tussendoor te lezen. Lekker makkelijk, geen bloederige taferelen, een goed boek voor ontspanning. 

Moon:

Jarenlang gebeurt er niets in dit godvergeten oord en nu zijn er twee dodelijke ongelukken in amper twee weken

Het boek begint met een stuk van de songtekst van City to City, ’The Road Ahead’, het irritante is dat ik gelijk met het nummer in mijn hoofd zit. Maar het is een mooi nummer en ik vraag me af waarom juist dit nummer maar daar zal ik achter komen wanneer ik het verhaal heb gelezen denk ik. Het verhaal begint pakkend en maakt dat ik nieuwsgierig raak. Een pakkend proloog en een hoofdstuk met schuingedrukte tekst, vanuit de dader geschreven. Dit maakt me nieuwsgierig en door de fijne schrijfstijl leest het boek als een trein. De spanning is goed opgebouwd en heeft een bepaalde spanning waardoor ik wil blijven lezen, de manier van schrijven maakt me nieuwsgierig en gretig. Het is geen hele zware thriller maar het heeft genoeg spanning en een goed verhaal.
De personages zijn pakkend en goed beschreven, je leert ze aardig kennen tussen de regels door. Je voelt het verdriet van de kinderen en hoe moeilijk Jolien het daarmee heeft. Ook bloeit er iets moois op tussen de vriend van haar ex-man en Jolien. Al krijg ik gaandeweg wel bij iedereen een gevoel van “jij zal toch niet de dader zijn” en raak ik achterdochtig en zie ik in iedereen een potentiele dader. De dader, welke af en toe in schuingedrukte hoofdstukken voorbij komt, maakt het spannend en ik merk dat ik daardoor wil doorlezen. Het plot is verrassend, ik had meerdere personages verdacht, en op deze had ik minder gerekend. Maar als je denkt dat je bij de clou bent, laat Marjolein je nogmaals genieten van een klein spannend toetje.
Al met al heb ik erg genoten van Neerslag. Een heerlijk boek wat je mee kunt nemen in je vakantiekoffer of gewoon om op een druilerige middag heerlijk op de bank te genieten van een lekker verhaal, met voldoende spanning, en een fijne schrijfstijl.

Het is bijna te gemakkelijk. Voor God spelen. Beschikken over leven en dood, het is niet meer dan kinderspel.

Hoeveel sterren krijgt Neerslag van ons:
Lydia:
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3.5
Spanning: 3
Plot: 3.5
Originaliteit: 3,5

Ik geef Neerslag 3,5 sterren.

Moon:
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 3
Plot: 3.5
Originaliteit: 3

Neerslag krijgt van mij 3,5 sterren.


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten