dinsdag 22 december 2015

Bert Bergs: 2015 in boeken

Was 2015 een bijzonder jaar op boekengebied voor jou?
Zeker. Eerst en vooral is het voor mijzelf altijd bijzonder leuk om als laatbloeier weer te slagen in het schrijven van een boek. Mijn vierde geesteskind, ’30 dagen’, krijgt blijkbaar weer behoorlijk goede recensies.
Verder was ik in 2015 zeer nauw betrokken bij de promotie van de boeken van Vlaamse misdaadauteurs. Via de website, Facebook en recent ook Twitter tracht ik de nodige ‘boekenambiance’ te realiseren.
En tot slot was dit jaar ook speciaal doordat ik een dagje uit had met Pieter Aspe. Ik had immers recent vastgesteld dat ik destijds zijn wiskundeleraar was tijdens een jaar interim in het middelbaar (voortgezet) onderwijs.

Las je veel dit jaar?
Ik ben niet zo’n grote lezer. Ik schrijf vooral in het voorjaar en lees dan weinig. Pas in de tweede helft van het jaar heb ik een aantal romans gelezen. Het prachtig geschreven ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans sprong erboven uit. Wat het misdaadgenre betreft ben ik weer met Aspe begonnen. In januari las ik ‘Grof wild’, een van zijn eerste thrillers buiten de Van In-reeks. Verder vond ik ‘De Doos’ zeer goed, in het bijzonder door de originele vondst van een derde persoon, beschreven in de ik-vorm. ‘Het oor van Malchus’ beviel mij dan weer iets minder, maar het blijft niettemin aangename en herkenbare lectuur.  Als laatste boek las ik ‘Justine’ van Anne-Laure Van Neer, een aan te raden originele misdaadroman met een evenwichtige combinatie van humor en spanning.
Als je me vraagt wat ik absoluut niet goed vond, moet ik als schrijver het antwoord schuldig blijven.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Voor 2016 heb ik weer heel wat op het lijstje staan. In de eerste plaats werk ik natuurlijk weer aan een nieuwe thriller. Op mijn toch niet zo jonge leeftijd hoop ik stellig het nog een tijdje te kunnen volhouden met schrijven, liefst a rato van één boek per jaar.
Ik plan ook weer verder te werken voor de Vereniging van Vlaamse Misdaadauteurs, wat toch een niet onaardige tijd in beslag neemt. 
Voorts staan er al een paar data in mijn agenda gebeiteld, waarop ik mijn nieuwe voordracht moet geven over een van mijn andere hobby’s, namelijk luchtvaart. En het jaar zal wel weer een stukje muzikaal worden met het oefenen van basgitaarpartijen voor enkele optredens.
En om bij boeken te blijven, mijn boekenplank nodigt mij nog altijd uit om te lezen: ‘Bewijs het maar’ van Rudy Soetewey, ‘Damse Dagen’ van Raymond Rombout, ‘Weg’ van Jos Dewit, …

Al bij al wordt het - bij leven en welzijn - weer een druk en hopelijk leuk jaar.   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten