zondag 18 oktober 2015

Horror.....


Mein Kampf is binnenkort weer te koop in de Duitse boekwinkels. Dit was tot op heden verboden na zijn dood in 1945.
Historici van het Instituut van Moderne Geschiedenis in München werken nu  aan een heruitgave dat in januari uit moet komen. De historici hebben maar liefst meer  dan 3700 voetnoten geplaatst die de tekst verduidelijken en zullen toelichten.Door deze toevoegingen is het boek twee keer zo dik als de oorspronkelijke uitgave, die 800 pagina’s telde.

In Mein Kampf, dat Hitler in 1924 schreef staan zijn denkbeelden over de Duitse suprematie, de rassenleer en de politieke uitvoering daarvan uit de doeken. Tot de Duitse overgave in 1945 werden er 12 miljoen exemplaren van het werk verkocht.

Na de Tweede Wereldoorlog gaven de Geallieerden de rechten van Mein Kampf in handen van de staat Bavaria. De staat besloot dat het boek niet meer mocht worden gedrukt of verkocht, uit respect voor de slachtoffers van de Holocaust. Het is wettelijk ook verboden de tekst te reproduceren zonder toelichting, omdat het aanzet tot rassenhaat.
Historici stellen dat het sowieso vrijwel onmogelijk is het boek als lezer in de 21e eeuw te doorgronden zonder extra toelichting door alle toespelingen en beweringen van Hitler die heel erg verwijzen naar de jaren twintig van de vorige eeuw. Zij stellen dat de nieuwe versie met de extra commentaren de ideologie  van Hitler niet propageert, maar juist uitlegt waarom ze verwerpelijk zijn.
In Nederland is de verkoop van Mein Kampf in principe verboden. In 2007 suggereerde minister Ronald Plasterk (Onderwijs en Cultuur) dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn, maar een Kamermeerderheid was het niet met hem eens.
De rechtbank sprak onlangs echter een Amsterdamse galeriehouder vrij die een gesigneerd exemplaar van het boek te koop aanbood. Dit hoger beroep diende begin oktober; de uitspraak wordt binnenkort verwacht.

Bron: nu.nl

Wat vind jij? Uitbrengen na zoveel jaar of verboden laten??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten