zaterdag 24 oktober 2015

Het graf - Henning Mankell

Dit boek is een deel uit de Wallander-reeks en weggegeven als boekenweekgeschenk bij spannende boeken in 2004. Het is dan ook een dun boek, 96 bladzijden.

Inspecteur Wallander woont in een appartement in een grotere plaats, maar wil graag weer naar een woning met een tuin in het dorp waar hij is opgegroeid. Zijn collega regelt de verkoop van een huis voor een ouder familielid. Het huis zou precies bij Wallander passen en hij krijgt dan ook de sleutel om het huis te bezichtigen. Het huis spreekt hem zeer aan en in gedachten is hij het huis al aan het verbouwen, maar als hij buiten ergens over struikelt en erachter komt waar hij over struikelde, vervalt de aantrekkelijkheid van het huis. Het blijken de botten van een hand van een dode te zijn. Het politiekorps gaat op onderzoek uit. Er blijkt een compleet lichaam te liggen. Hoe lang ligt het er al? Is het een man of een vrouw? Hoe oud was de persoon? Welk verhaal steekt erachter? De eerste vragen zijn zo beantwoord, maar de laatste is ingewikkelder.

Het boek leest door de schrijfstijl van Mankell heerlijk weg. Het had wel wat spannender gekund, maar wat wil je ook met een toch redelijk complexe misdaad in zo'n dun boekje verwachten. De schrijver heeft gewoon geen ruimte gehad om zijlijntjes uit te leggen.
De personages van Wallander, zijn naaste collega's en dochter Linda zijn zelfs in dit dunne boek ook heel goed uitgediept.

Een aanrader? Ja leuk als dun boekje tussendoor, als je niet teveel spanning verwacht.

Ik geef het boek 3 1/2 ster, omdat het plezierig leest, duidelijk is qua personages en verhaallijn, maar omdat de spanning helaas wel wat ontbrak.

Renée Snijder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten