maandag 17 augustus 2015

De Boekenkast van Bendelid Ann Koenzen

Iets meer dan een jaar geleden, op dinsdag 10 juni om precies te zijn, stond ik al eens met mijn boekenkast op het blog. Daarin schreef ik over mijn favoriete boeken, over het genre boeken wat ik zoal lees en over de belangrijke boeken uit mijn jeugd.

Sindsdien is er het een en ander veranderd, ik heb er inmiddels een hele boekenkast vol thrillers bij, heb er ook best een aantal gesigneerde boeken tussen staan, ben naar hele leuke boekenuitjes geweest en heb diverse schrijvers in levende lijve mogen ontmoeten. Zo leuk hoe een hobby kan uitgroeien naar een passie.

Ooit heeeeel lang geleden, als kruimel van een paar turven hoog ‘las’ ik de verhalen van Donald Duck, Sjors en Sjimmie en Broer Konijn en las en herlas ik de ingebonden Margrieten uit de jaren 50 van oma, waar achterin elk exemplaar een stripverhaal van Disney stond. Sneeuwwitje, Alice in Wonderland…ik verslond ze allemaal. Ook dook ik bij diezelfde oma in haar boekenkast en kon niet genoeg krijgen van de reis - en safariboeken van de Antwerpse cineast Armand Denis en zijn vrouw Michaela. Het boek Luipaard op Schoot heb ik werkelijk stukgelezen.

Ook had mijn oom, die bij oma in huis woonde een hele collectie stripboeken van Karl May, Old Shatterhand en Winnetou waren de twee figuren die ik als kind het meest naspeelde…ik had zelfs een complete indianen- en cowboy outfit…met klappertjes pistool, cowboyhoed en hoofdtooi en tomahawk, ik had ook een ‘echte’ wigwam. In het begin van mijn leescarrière waren het dus veel stripverhalen, omdat plaatjes kijken toen nog makkelijker was. Vanaf een jaar of 4 begon ik met zelf lezen…en daarna werd de wereld ineens een heel stuk groter.

Van familie uit New Zeeland kreeg ik het boek van Mary Poppins, maar ik was ook dol op Alleen op de Wereld en Pinokkio. Later werden het de boeken van Pitty, De Vijf en de Dolle Tweeling. Op school lazen we Pinkeltje, dus die las ik thuis niet…vorig jaar schreef ik al over het jeugdboek van mijn moeder Kwikkie’s reisavonturen en de boekjes met versjes van Annie M.G. Schmidt. Ik heb laatst weer een boek met versjes en verhalen aangeschaft. Het blijft gewoon altijd heerlijk om die te lezen.

Boeken en fantasie zijn altijd hand in hand blijven gaan…ik verzon, als kind, ook vaak verhaaltjes naar aanleiding van wat ik gelezen had…en eigenlijk doe ik dat nog steeds…alleen zijn de verhaaltjes niet altijd meer verzonnen, maar heb ik het vaak ook gewoon echt mee gemaakt.

Toen ik ouder werd en de tienerleeftijd kreeg las ik de boeken van Yvonne Keuls, het Verrotte leven van Floortje Bloem en de Moeder van David S. bijv. en was ik in de ban van Christiane F. Ik was lid van de bieb en daar leende en las ik alle boeken van Agatha Christie. Ik vond ze allemaal heerlijk. Tommy en Tuppence, Poirot en vooral Miss Marple, geweldig! Ook las ik de boeken van Emile Zola, mijn oma had een hele serie, De Kroeg was mijn favoriet. Van mijn pa las ik dan weer de Zwarte Beertjes boeken van Havank.

Met het ouder worden veranderde ook mijn boekenkast mee. Waren het eerst nog een paar plankjes in een Tomadorekje, rond mijn 15e werden het twee heuse boekenkasten die als meubel rond mijn oranje bureautje stonden, ze zagen er uit als de voorlopers van de Billy van Ikea. Die kasten heb ik lang gehad, werden van wit naar lichtblauw en bleven uiteindelijk achter na mijn scheiding, samen met de pocketversie van In de Ban van de Ring van Tolkien.

Gelukkig heb ik nu zowel andere kasten als een nieuwe versie van Tolkien’s boeken. Ook heb ik jaren mijn boeken in een grenen Lundiarek gehad…eerst in de woonkamer, later, in een ander huis, werd het op maat gemaakt voor in de woonkeuken en stonden er al mijn kookboeken in. Ook die kast is achtergebleven.

Tijdens mijn ‘zwerfjaren’…lees: ik verhuisde nog al eens, zijn er veel boeken verloren gegaan omdat ze in een vochtige schuur waren opgeslagen…ik heb zo’n 10 dozen boeken weg kunnen gooien…de hele belangrijke boeken heb ik bewaard, maar de meesten die ruiken nogal schimmelachtig en kunnen daarom niet meer in de kast. Ze liggen nu in koffers in plastic zakken met soda, een paar staan er gelukkig nog wel in mijn kast.


Sinds een aantal jaar heb ik nu hele mooie boekenkasten, vind ik zelf dan he. Er kan best veel in, ook al zijn de kasten inmiddels al aardig vol. Dit blog heeft er voor gezorgd dat ik inmiddels ook een boekenkast erbij heb moeten kopen, daar staan nu al mijn thrillers in…en je raadt het al…ook die kast is alweer vol. Echt hoor, in een volgend leven ga ik in een bibliotheek wonen ;-) Waar het blog ook voor gezorgd heeft is dat ik Nederlandse thrillerschrijvers ben gaan lezen en waarderen.

Ik las eigenlijk altijd buitenlandse thrillers…mede omdat ik de boeken van Mw. Noort niet te pruimen vond/vind en ik verder niet keek dan mijn neus lang was en dus ook niks las van Simone van der Vlugt, Esther Verhoef etc…en ik had al helemaal niet gehoord van de schrijfsters die ik nu zo waardeer, zoals Linda Jansma, Olga Hoekstra, Isa Maron en Kim Moelands, nog even en in mijn kast is er zelfs een hele Linda jansma plank.

Nee, ik las Stephen King, alle delen van Harry Potter in het Engels en verder alles tussen chicklit en Wij zijn ons Brein van Dick Swaab, sowieso las ik de boeken van Engelstalige schrijvers het liefst in de originele taal, nog steeds eigenlijk. Zo is mijn favo boek The Road van Cormac McCarthy, echt niet te lezen in het Nederlands….terwijl de vertaling een prijs gewonnen schijnt te hebben…tsja…prijzen ;-) In mijn keuken ligt op een plank wat er nog rest van mijn kookboeken en in de woonkamer achter 2 fotolijstjes staan mijn tuinboeken verstopt, want ik heb al even geen tuin meer.


Maar goed, dit blog en zijn lezers zijn er dus ‘schuldig’ aan dat ik nu zoveel boeken op mijn NTL-stapel heb liggen…dat veel planken in mijn kast uit NTL-boeken bestaan…dat ik zeker 120 jaar moet worden om ze allemaal te lezen en dat ik ook nog lang niet van plan ben om te stoppen met boeken kopen…en ja hoor gewone papieren boeken…want ik heb de tic als ik een ebook goed vind, dat ik dan ook de papieren versie in mijn kast wil hebben staan.

Veel leesplezier,


Ann

Geen opmerkingen:

Een reactie posten