dinsdag 28 juli 2015

Val - Cis Meijer

Titel: Val
Auteur: Cis Meijer
278 pagina’s
Uitgeverij De Fontein
ISBN 9789026138270
Recensie door Miriam Bakker


Wat betekent vriendschap als je niet alles van elkaar weet?

Liv bereidt zich voor op een semester op een highschool in New York. Die plannen had ze gemaakt samen met haar beste vriendin Sofia, die daar al naar school ging. Ze zouden samen in New York naar school gaan en ze zouden vooral samen gaan klimmen: ‘urban climbing’. Deze plannen werden abrupt verstoord door de plotselinge dood van Sofia. Een ongeluk zegt men, maar Liv twijfelt. Sofia gedroeg zich de laatste weken steeds vreemder en vreemder en de avond voor haar dood hadden zij en Liv ruzie. Ondanks alles gaat Liv toch naar New York…ze wil koste wat kost achter de waarheid rondom Sofia’s dood komen.

Liv is een doortastende, koppige meid met een groot verdriet. Hoe vreselijk is het om ruzie met je beste vriendin te hebben en dan de volgende dag te horen dat ze er niet meer is? Dat je het nooit meer bij kunt leggen, nooit meer uit kunt praten?
Vol goede moed gaat ze naar New York, een heel ander leven tegemoet. Nerveus ontmoet ze haar huisgenoten en dat klikt vrijwel meteen. Sofia woonde in hetzelfde huis en Liv gaat op zoek naar aanwijzingen. Zoveel vragen, maar nog geen enkel antwoord. Waar was Sofia mee bezig voor ze stierf? Waar was ze in verwikkeld? Wat had ze te verbergen en waarom deed ze zo raar? Was haar dood wel een ongeluk? En wie stuurde Liv het anonieme bericht op Facebook voor ze vertrok?

Leave the past behind. Mind your own business. Beware: don’t answer this message and don’t tell anyone.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Liv en uit dat van Sofia. Je volgt Liv in haar zoektocht naar de waarheid en je beleeft de laatste periode uit Sofia’s leven. Heel langzaam wordt er steeds een tipje van de sluier gelicht.
Cis Meijer heeft met ‘Val’ weer een geweldige YA afgeleverd. ‘Verdoofd’ was al goed, ‘Val’ is nog beter. Het feit dat het zich afspeelde in New York maakte het wat mij betreft alleen maar leuker: een feest van herkenning! Cis neemt je met een vlotte pen mee in de levens van Liv en Sofia, de spanning wordt zorgvuldig opgebouwd en op een hele fijne manier word je richting het plot geloodst. Misschien komt het omdat ik toch wel erg veel thrillers lees, maar door een heel klein detail had ik het plot al aardig uitgevogeld. Jammer? Nee, het mocht de pret absoluut niet drukken, laat ik daar duidelijk in zijn!
Als je genoten hebt van ‘Verdoofd’, dan kan ik je zeker ‘Val’ aanraden. Gegarandeerd een aantal uren heerlijk lezen!

Vier sterren


Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten