donderdag 30 juli 2015

Real time tiplijst van Hebban met verrassende top 5

Op Hebban bepalen de lezers welke boeken er toe doen (wat ik niet geloof, want de meest betalende heeft toch echt voorsprong), is een tekst die ik bij mijn maandelijkse rondritje op de site tegenkwam.  

Op basis van de beoordelingen van Hebbanisten van boeken en het aantal bezoekers op een boekpagina stelt Hebban ‘real time’ tip- en toplijsten samen, vervolgen ze. Nu bekeek ik de lijst, waarvan ik de top vijf hieronder zal neerzetten, en dan ben ik verbaasd. Hebban is Neerlands grootste boekengemeenschap met duizenden leden. Die leden hebben allemaal hun eigen boekenkastje waarin ze boeken neerzetten. Dus dat zijn duizenden boeken. Men moet hem gelezen hebben om het boek beoordeeld te hebben. Toch?

We pakken de Top vijf:


1. Het Amazone offensief - Ad van de Lisdonk
2. Verbroken - Linda Jansma
3. Hybrid: De nieuwe wereld - Greet Ilegems 
4. Passagier 23 - Sebastian Fitzek
5. Een honger - Jamal Ouariachi 
Dit is een toch wel erg verrassende top vijf. Ik gun zowel Van de Lisdonk als Jansma hun hoge positie, maar als duizenden leden van Neerlands grootste boekensite het boek hebben moeten lezen om het mee te laten tellen voor de notering in deze tiplijst, waarom staat het dan niet huizenhoog in de echte verkooplijsten? Hoeveel mensen hebben Ad van de Lisdonk gelezen daar onder de geregistreerde leden? Laten we 30.000 Hebbanleden noemen (het zijn er vast veel meer als je de grootste bent). Als een boek 5000 exemplaren verkoopt, sta je al aardig hoog in de verkooplijsten hoor. Zeker als dat binnen drie maanden gebeurt. Dus of deze lijst is vreemd of de Hebbanisten downloaden illegaal de boeken of lenen ze massaal in de bibliotheken.
Let wel: Greet Ilegems wordt veel meer gelezen dan het nieuwste boek van Sebastian Fitzek. Niet lullig bedoeld maar hoeveel mensen kennen onder onze lezers Greet Ilegems? Of heb ik een upcoming star gemist? Maar ik zou zeggen, neem deze tiplijst vooral heel serieus en sla allemaal Het Amazone-offensief van Ad van de Lisdonk in. Lees het massaal en zorg dat deze goede auteur juicht om de verkoopcijfers. Ik zit namelijk te wachten op het vervolg van dit boek.
En mocht nu gewoon blijken dat ik echt te dom ben en iemand mij deze tiplijst kan verklaren, dan houd ik mij aanbevolen. Mail of pb mij maar. Ik doe graag nieuwe kennis op. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten