maandag 6 juli 2015

Grootscheeps onderzoek naar Maand vh Spannende boek

Hebban hield een grootscheepse enquête onder zijn duizenden (cijfers zijn sinds kort slecht te vinden. Een teken aan de wand om nog meer de echte cijfers te verbergen) Hebbanistjes. Hoeveel bezoekers hebben ze per maand? 30.000 of 300.000? In ieder geval reageerden het grote aantal van 180 mensen. Niet geheel representatief voor hun enorme club lijkt me. De enquête ging over het belang van de Maand van het Spannende Boek.
Of je de uitslagen heel serieus moet nemen met zo'n laag aantal respondenten van een enorme grote boekensite, is de vraag. Toch wil ik u een aantal opvallende feiten niet onthouden.
Van de meedoeners leest een op de drie twee thrillers per maand. Huh? Twee thrillers per maand? Dat zijn ook geen echt fanatieke thrillerlezers dan. De meeste bij ons in de groep lezen er twee minimaal in de week. Toch benadrukt een ondervraagde een lettervreter te zijn.

Ruim de helft van de 180 ondervraagden weet niet dat Jo Claes met De mythe van Methusalem dit jaar de Gouden Strop gewonnen heeft. Hoe geïnteresseerd zijn deze ondervraagden eigenlijk in het spannende boek en het nieuws daar om heen? Lezen ze het nieuws eigenlijk wel op hun favoriete site? Zit men hun nieuwsberichten voor jan met de korte naam te schrijven?
Je zal dan ook niet verbaasd zijn dat de meeste mensen de Maand van het Spannende boek te lang vinden. Alhoewel je je kan afvragen waarom eigenlijk? Ze lezen hun twee boekjes in de maand en het nieuws over schrijvers zal hun worst zijn.
Dus merken ze eigenlijk nauwelijks iets van de activiteiten.

Laten we het eens over de activiteiten in de boekhandels hebben. Inderdaad had het CPNB een aardige lijst met activiteiten. Weer gingen er een aantal op het laatste moment niet door, zoals het moord zonder lijk bij Arnhem in de buurt. Bij sommige activiteiten waren 5 bezoekers naar horen zeggen. Hier in mijn hometown Breda was alleen Marion Pauw een half uurtje aanwezig om haar boekengeschenk te signeren. Voor de rest nul komma nul te doen in een redelijk grote stad. De boekhandel heeft nog te vaak de arrogantie het spannende boek minderwaardig aan literatuur te vinden. Rondom de boekenweek wordt je platgegooid met signeersessies en lezingen van schrijvers waar voor ik dan de deur niet uit ga. Ook al zou de Maand van het Spannende Boek terug gaan naar 1 week dan is er nog steeds maar 1 activiteit hier in de buurt. Soms vergeet de boekenwereld dat er nog mensen buiten Amsterdam wonen. 

Trouwens Overamstel had een leuke afsluiter van de Maand van het Spannende Boek bedacht: een quiz en een borrel. Jammer dat je alleen via Hebban ingeloot kon worden. Eerlijk gezegd heb ik op social media maar heel weinig teruggezien van hoe de quiz en borrel was. Helaas weinig publiciteit dus voor de aanwezige 7 schrijvers. Als het maar gezellig was met het ons kent ons.

Verder met het belangwekkende onderzoek onder de 180 leden:

"Het spannende boek dat velen de vorige maand niet is ontgaan, in de boekhandel of in de media, is Het meisje in de trein van Paula Hawkins. 'Zo onterecht en zwaar overschat,' gaf een lezer overigens aan." Dat 1 lezer het boek overschat vindt is klaarblijkelijk opvallend? Zijn er niet meer lezers die juist genoten van het boek?

Ik kan van elk boek wel een lezer vinden, die het desbetreffende boek niks vond. Dus wat het nut van dit benoemde feit is..Geen idee. Een voorzichtige conclusie is dan dat de schrijver van het stukje het boek zelf niet waardeerde en even een steek wilde uitdelen naar de prijs van het beste boek.

Dan over de Avond van het Spannende Boek. Loes den Hollander vindt dat zo'n avond zonder lezers niet veel voorstelt. Bijzondere uitspraak daar mevrouw Den Hollander nog weigert boeken in te sturen of te komen, daar zij van mening is dat haar boeken nooit de waardering krijgen die ze verdienen. Ze neemt de jury van de Gouden strop niet serieus en weigerde nog langer mee te werken. Dus mevrouw was ook niet gekomen al waren er duizend lezers geweest. dus ook dit kunnen we beschouwen als gewoon even trappen naar de Avond van het Spannende Boek.

Heleen van der Kemp geeft tenslotte wel een goed advies:
'Doe dan een paar stevige pr-stunts om nationale media te bereiken. Doe bijvoorbeeld een groot onderzoek onder lezend Nederland en publiceer de uitslag in een persbericht'.
Maar lieve Heleen, waar moet je dan een groot onderzoek laten plaatsvinden als onder 30.000 bezoekers al maar 180 leden reageren? Maar als het CPNB nu eens een echt mooi uitgebreid onderzoek zou houden volgend jaar en Hebban en andere boekensites onder hun leden zouden oproepen tot meedoen, zou er een gedegen en bruikbaar onderzoek zijn

Dit onderzoek heb ik even zitten berekenen. Hebban roept graag luidkeels dat ze de grootste boekensite zijn met duizenden bezoekers per maand. 

Laten we zeggen dat ze 30.000 bezoeken per maand hebben. Wij hadden er afgelopen maand 18.000 , dus 30.000 zal aan de al lage kant zijn. 
10 procent van 30.000 bezoekers is 3000
1 procent zijn 300 bezoekers
Er waren 180 die meededen, dus dat is dan (ik doe wild) rond de 0,5 procent.
Ervan uitgaande dat de genoemde bezoekersaantallen van Hebban veel hoger liggen, wordt dit percentage alleen maar lager.
Als ik dat door bereken, zouden er bij ons 12,5 bezoeker mee moeten doen om aan net zo georganiseerd onderzoek en uitslag te komen. 

Gooi maar gewoon lekker in de prullenbak jongens!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten