dinsdag 9 juni 2015

Renée ziet sterretjes...

Een vergelijkend onderzoek naar de toekenning van sterren door verschillende groepen lezers.

Elk jaar bij het uitkomen van de 'VN detective en thrillergids' volgt er weer een discussie over het toegekende aantal sterren. Het ene boek krijgt teveel en het andere boek te weinig volgens sommige mensen. Ook hebben wij als Thrillerlezers!-groep een paar keer meegemaakt dat schrijvers het er niet mee eens waren dat ze zo weinig sterren kregen voor hun boek. Deze beide zaken gaven voor mij aanleiding om te kijken of er in de verschillende groepen onderling veel verschil is in het aantal sterren wat gegeven wordt.

Voor de vergelijking heb ik de recensies van de laatste 25 boeken genomen die én gerecenseerd zijn door Thrillerlezers én opgenomen zijn in de gids van VN. Ik heb gekeken hoeveel sterren voor de boeken gegeven zijn door VN, Thrillerlezers, Goodreads, Hebban, De Perfecte Buren en Thrillerlovers.
Bij Hebban en Goodreads zijn de sterren in de meeste gevallen een gemiddelde van een grotere groep lezers en geeft naar mijn idee de mening van de gemiddelde lezer weer. Bij De Perfecte Buren is het vaak een gemiddelde van kleine groepjes lezers en bij Thrillerlezers en Thrillerlovers is dit juist meestal van één lezer. De toegekende sterren door VN zijn gebaseerd op de mening van één lezer.
Thrillerlovers heb ik erbij gekozen, omdat het een andere grote groep voor thrillerlezers is.

Wat is mij opgevallen na vergelijking:
Allereerst heeft Thrillerlovers erg weinig recensies op het blog staan en van de 'gekozen' 25 slechts 6 recensies geplaatst.
De Perfecte Buren hebben ook van lang niet elk boek een recensie staan, maar daar betreft het natuurlijk ook geen 'thrillergroep'.
VN heeft inderdaad vaak een afwijkende mening ten opzichte van de groepen.
Het gemiddeld toegekende aantal sterren ligt bij VN redelijk lager.
Thrillerlezers, Goodreads en Hebban wijken elk slechts één keer redelijk af van de meningen van de anderen.
De Perfecte Buren en Thrillerlovers wijken weinig af, maar toch is het gemiddeld toegekende aantal sterren bij De Perfecte Buren behoorlijk hoger. Dat is weer te verklaren door het feit dat ze vooral boeken hebben gerecenseerd die ook door anderen met veel sterren beoordeeld zijn.
Goodreads en Hebban stemmen onderling aardig overeen.

Conclusie:
De mening van de VN detective en thrillergids geeft over het algemeen inderdaad NIET de mening van de gemiddelde lezer weer en is minder gul met het uitdelen van sterren.
Thrillerlezers is zeker niet overdreven kritisch.
Tussen de diverse groepen is meer overeenstemming onderling dan verwacht bij het beoordelen.

Bij het overnemen van de cijfers is een foutje zo gemaakt. Mocht iemand een fout ontdekken, dan hoor ik dat graag en wordt het aangepast.

Renée Snijder

2 opmerkingen:

  1. super uit gewerkt en idd ik ben het niet eens met de beoordeling van de vn gids maar ja smaken verschillen

    BeantwoordenVerwijderen