woensdag 24 juni 2015

Hoe pleeg ik de perfecte moord?

Die vraag hebben we ons vast allemaal wel eens gesteld, dat weet ik zeker!
iedereen heeft wel een vervelende baas, nare collega, irritant broertje of een perfecte buur. Mensen die het bloed onder je nagels vandaan halen en die je toch echt wel naar het hiernamaals wenst. Maar ja....die gevangenisstraf, die zie je toch niet echt zitten. Je vindt je vrijheid eigenlijk best aangenaam. En dus ga je op zoek naar manieren om de perfecte moord te plegen.

Gelukkig geeft Carina van Leeuwen momenteel her en der masterclasses ‘Hoe pleeg ik de perfecte moord?’. Carina is forensisch rechercheur bij het cold case team in Amsterdam. Daarnaast heeft ze twee thrillers op haar naam staan: ‘Vuurproef’ en ‘Koud spoor’.
Zaterdag 20 juni jl. gaf ze een masterclass bij Scheltema in Amsterdam. En omdat Karin Slaughter ook geïnterviewd ging worden vond een deel van de Bende het een mooie gelegenheid om zich eens in die perfecte moord te gaan verdiepen, want je weet tenslotte maar nooit ;).

Every contact leaves a trace
Bij forensische opsporing gaat men uit van dit principe. Een principe dat lang geleden bedacht is door Edmund Locard. Daarbij is het ook nog eens zo dat ieder mens uniek is, ook in lichamelijk opzicht.

Bij alles wat je doet, waar je bent, laat je sporen achter:
  • geursporen, is veel discussie over. Het kan alleen gebruikt worden als ondersteunend bewijs.
  • ieder mens verliest ongeveer 60 haren per dag, die laat je dus ook overal achter. Uit haren valt veel informatie te halen: - soort haar, stijl, kroes, krullend, dun enz. Drugs of gif kun je aflezen, zelfs over welke periode je het gebruikt/ toegediend hebt (gekregen). Waar ben je geweest in welke periode (zogenaamd isotopenonderzoek)? Heeft de haar nog een haarwortel, dan kan er dna uit gehaald worden.
  • haren van huisdieren
  • vezels van kleding
  • oorafdrukken, dat werkt eigenlijk net zoals vingerafdrukken. Ieder oorafdruk is uniek. Dus niet stiekem aan een deur gaan luisteren of je slachtoffer al bevangen is door het door jou toegediende gif....
  • nagels, daar kan bv ook een isotopenonderzoek op toegepast worden
  • schoensporen. Welk merk, type, maat. Maar ook zijn de loopsporen en slijtage van schoenen bij iedereen anders.
  • digitale sporen, social media bv
  • wie is het slachtoffer? Met wie ging hij om, hobby’s, familie, werk?
Van vingerafdrukken en dna bestaat een databank.

Voor oorafdrukken is geprobeerd een databank op te zetten, maar dat bleek te bewerkelijk.
In Nederland heet de databank voor vingerafdrukken HAVANK, een klein eerbetoon aan de oude schrijver Havank. Zijn hoofdpersoon heet overigens ‘De Schaduw’ en daar is de Schaduwprijs, voor debutanten, naar vernoemd.

Maar goed...terug naar de moord. Je kunt natuurlijk er voor proberen te zorgen dat er geen, fysieke, sporen van jou te vinden zijn door bijvoorbeeld iemand in te huren. Bedenk dan:

Absence of evidence
is not
Evidence of absence

Iedereen heeft zijn eigen waarheid, wat je soms ook liegen kunt noemen, maar sporen vertellen altijd de waarheid.
Daarnaast laat het plegen van een moord ook diepe emotionele sporen bij de dader na, meestal dan.
Eigenlijk is de perfecte moord de moord die niet gepleegd wordt.
Dus mocht je nou een vervelende baas, nare collega, irritant broertje of een perfecte buur hebben en plannen willen maken? Lees dan dit nog maar een keer ;-)


Carina van Leeuwen in het kort:

Ze werkt dus als forensisch rechercheur. Ze wilde altijd al bij de politie, maar was te klein. Toen is ze gaan werken als operatieassistente. Dat heeft ze 15 jaar gedaan. Maar zodra het mogelijk werd om, ondanks de geringe lengte, wel bij de politie te gaan werken heeft ze die stap genomen. Toen ze tijdens haar stage in contact kwam met, toen nog, de technische recherche, wist ze dat daar haar toekomst lag. Ze woont in Den Haag.

Juul

1 opmerking: