donderdag 7 mei 2015

De (Diamanten) Kogel gaat door de kerk

Op de facebookpagina van De Diamanten Kogel verscheen vandaag zowaar een bericht dat de orijs uitgereikt gaat worden.

De Diamanten Kogel 2014 wordt uitgereikt door Schepen van Cultuur Philip Heylen op dinsdag 23 juni om 21 uur in het Stadhuis van Antwerpen. Ontvangst vanaf 20 uur.
*
De jury boog zich over 117 inzendingen.
Vijf thrillers werden genomineerd:
Dood water (Manteau, 2014) van Toni COPPERS
Fout goud (De Bezige Bij / Cargo, 2014) van Roel JANSSEN
In het oog van de lens (Verba, 2014) van Wim MENHEER
Heden rood, morgen dood (Witsand, 2013) van Jonathan SONNST
De zwarte duivel (Ellessy, 2014) van Jacob VIS
*
De jury bestaat uit: Frank van den Auwelant, Jos van Cann, Ineke van den Bergen (†), Eric Diepvens, Henri-Floris Jespers, Jürgen Joosten, Kris Kenis, Alain Sohier, Geert Swaenepoel en Magali Uytterhaegen.
*
Vorige laureaten van DDK:
2002: Benny Baudewyns
2003: Jef Geeraerts
2004: Bob Mendes
2005: Esther Verhoef
2006: Felix Thijssen
2007: Patrick Conrad
2008: Simon de Waal
2009: Bavo Dhooge
2010: Mieke de Loof
2011: Elvin Post
2012: Almar Otten
2013: Rudy Soetewey
Met een vriendelijke groet,
Marc Delannoye, secretaris van de vzw De Diamanten Kogel
Henri-Floris Jespers, juryvoorzitter

Het wonder gaat dus gebeuren dat De Diamanten Kogel toch uitgereikt gaat worden. Hebban schreef dat Jacob Vis oa een oproep hiervoor had gedaan. Dit zal enorme invloed hebben gehad.
Als ik eens naar "onze" Gouden Strop en de Diamanten Kogel kijk en de winnaars van een aantal jaren zie, dan valt het mij in ieder geval op dat het hun geen grote boekenverkopen opgeleverd heeft. Zelfs in de meeste gevallen geen grotere naamsbekendheid. Van de twaalf winnaars heb ik van degene uit 2002 nog nooit gehoord, de rest van de lijst is mij wel bekend en heb ik zelfs de prijswinnende boeken allemaal gelezen. Hoeveel mensen zullen mij dat na zeggen? Hoeveel gewone lezers kennen de meeste namen op deze lijst?
En Jacob Vis die graag de prijs uitgereikt zie worden...ik heb serieus al zijn boeken! Het zijn er door de jaren heen best al aardig wat geworden. De lieve man wordt altijd weer genomineerd voor de Strop of Kogel, maar doorbreken lukt maar niet. Waar ligt zoiets toch aan? Ik gun hem een groot publiek en een mooie verkoop.
Een prijs is duidelijk meer voor de eer en leuk op je cv. En ook de bijbehorende geldprijzen zijn meegenomen bij een niet al te grote boekverkoop. Maar voor het grote publiek zal het worst zijn wie er met het bot vandoor gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten