vrijdag 24 april 2015

Mooie Meisjes van Karin Slaughter op 18 juni

You will always be my pretty girl...’
Wanneer op het nieuws melding wordt gemaakt van een vermist meisje, moet Claire Scott ongewild terugdenken aan haar eigen zusje. Zij verdween twintig jaar geleden, en het mysterie is nooit opgelost. Maar als Claire alsnog de waarheid over haar zus ontrafelt, zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn.
Karin Slaughter
Geen andere Amerikaanse thrillerauteur heeft zo’n grote fanbase in Nederland als Karin Slaughter. Haar boeken worden geroemd om de keiharde plots en de voortreffelijke psychologische onderbouwing van haar personages. Karin heeft een geweldig oog voor zowel het menselijk falen als de menselijke veerkracht, en stelt in haar boeken regelmatig onrecht tegen vrouwen aan de kaak.


Voorwoord van de auteur (in mooie meisjes)
Een  auteur  vragen  hoe  ze  op  het  idee  voor  een  boek komt, is net zoiets als een vis vragen hoe hij kan zwemmen. Ideeën overkomen een auteur zonder dat ze daar veel moeite voor hoeft te doen. Wat mezelf betreft, heb ik het meestal niet door als een idee zich aan het vormen is, tot ik opeens besef dat er een verhaal naar de oppervlakte is geborreld en smeekt om geschreven te worden.
Met Mooie meisjes weet ik trouwens nog precies wanneer ik op het idee kwam. Ongeveer een jaar geleden liep ik een  rugblessure  op  en  kreeg  ik  een  hele  berg  pijnstillers voorgeschreven. Gewoonlijk houd ik me verre van medicijnen, dus de werking was behoorlijk heftig. Niet alleen  was  ik  overdag  zo  stoned  als  een  garnaal,  maar ’s nachts had ik heel heldere, verontrustende dromen. Ik werd wakker uit een van deze dromen met het idee voor Mooie meisjesin mijn hoofd. Ik heb de aantekening bewaard die ik op de tablet naast mijn bed heb geschreven, maar daar zeg ik verder niets over, want dan zou ik de hele plot verraden!Ook al is een goed idee nog zo geweldig, het stelt niks voor als je er geen interessante personages bij kunt bedenken die het verhaal moeten dragen. In mijn Grant County-serie vond ik het heerlijk om over Sara Lintons relatie met  haar  zus  Tessa  te  schrijven.  Ik  wist  dat ik in het volgende Will Trent-boek naar die band wilde terugkeren, maar ik heb Mooie meisjes aangegrepen als gelegenheid om het over zussen te hebben met wie we vertrouwder zijn: de zussen die het niet altijd met elkaar kunnen vinden. Claire Scott is een gelukkig getrouwde vrouw, die haar dagen vult met tennissen en het uitgeven van het geld dat haar man verdient. Pas als het noodlot toeslaat, zien we  dat  haar  leven  toch  niet  zo  gelukkig  was.  Terwijl haar  wereld instort,  slaagt  Claire  erin  zich  te  verzoenen met haar oudere zus Lydia, van wie ze vervreemd was  geraakt.  Ze  hebben  elkaar  bijna  twintig  jaar  niet gesproken, maar uiteindelijk is dat wat hen uit elkaar heeft gedreven de aanleiding voor hun hereniging.
Het  is  moeilijk  iets  over  dit  verhaal  te  vertellen  zonder al te veel te verraden, maar laat ik volstaan met te zeggen dat alle elementen die lezers van me zijn gaan verwachten – onverwachte plotwendingen en onthutsende  schokken  met  een  scheutje  seks  en  wat  zwarte humor – weer aanwezig zijn. Het schrijven van Mooie meisjesgaf me lekker veel energie, niet alleen omdat ik het zo’n opwindend verhaal vond, maar ook omdat ik wist dat mijn Nederlandse en Vlaamse lezers weer de kans krijgen het boek eerder te lezen dan de rest van de wereld. Ik heb altijd een grote verwantschap gevoeld met  Vlaanderen  en  Nederland,  en  ik  verheug  me  er enorm op in juni weer naar Amsterdam af te reizen om boekwinkels te bezoeken en met mijn lezers over mijn aangrijpende nieuwe boek te praten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten