dinsdag 3 maart 2015

Koninklijk complot - Linda Udo

Cover


Een mooie blauwe omslag, met op de achtergrond een vage afbeelding van Lady Di. Mmm, de omslag is mooi en past bij het onderwerp. ‘Een onvoorstelbaar ijzingwekkend en onbevattelijk plan onder de codenaam “Mission Escape”. Een mooie intrigerende tekst staat erbij. De cover vind ik ingetogen maar mooi met een vleugje spanning. En sowieso, is niet iedereen geïnteresseerd in wat er echt gebeurd is met Lady Di? Deze omslag vind ik 3 sterren waard.

Verhaal

Wat zou ik graag vrij zijn net als jullie.
Dit laat Diana zich ontvallen wanneer zij de imposante steenarenden in de lucht ziet zweven. Diana heeft al snel door dat zij niet de grote liefde is van prins Charles. Ze snakt naar zijn aandacht, maar hij stelt haar elke keer weer teleur. Ondanks haar woede dat Charles nog altijd met Camilla omgaat, houdt ze nog zielsveel van haar man. Het liefst wil ze ontsnappen aan de dagelijkse verplichtingen van het leven aan het hof. Diana wil de monarchie niet omver werpen. Het is immers de toekomst van haar kinderen. Daarom is ze vastberaden: ze zal verdwijnen. Charles en zijn familie hebben gewonnen. Ze kan niet langer opboksen tegen de leden van het koninklijk huis. ‘Mission Escape’ is geboren. Dodi Fayed staat aan het hoofd van de missie. Hij is al na de eerste ontmoeting met de Prinses van Wales onder de indruk van haar. Het wachten is op groen licht van Lady Di. Is zij klaar om van het toneel te verdwijnen? Is dit het boek met de waarheid? Het echte verhaal achter het noodlottige ongeval waarbij Lady Di en Dodi Fayed de dood vonden?

Dit boek is niet zomaar verschenen. Het heeft zeventien jaar onderzoek gekost voor het klaar was. Linda Udo verdiepte zich met uiterste gedrevenheid in het leven van Diana, de prinses van Wales. Na het bizarre auto-ongeluk in een Parijse tunnel, spitte ze omvangrijke archieven door, omdat ze het gevoel had dat de officiële lezingen niet klopten. Ze verdiepte zich in kronieken van het Britse koningshuis, geschreven door vermaarde historici. Filterde relevante feiten uit duizenden tabloids. Bestudeerde foto´s en analyseerde documentaires, reportages en politierapporten. Daardoor heeft zij een waarheid boven water gekregen, die het koningshuis, de Britse regering en de geheime diensten verborgen hebben weten te houden.

Linda onderzocht grondiger, spitte dieper en langzaamaan ontstond zo de adembenemende en spannende roman ´Koninklijk Complot´. 

Mening
Vanaf de eerste bladzijde raak ik geïntrigeerd door wat ik lees. Het overlijden van Lady Di is omgeven door schaduwen en intriges. Ik ben benieuwd wat of ik lees waar is? Wat is er echt gebeurd? Is Lady Di vermoord of is er sprake van een stom ongeluk? (wat de Koninklijke familie wel heel goed uitkwam moet ik zelf eerlijk zeggen) Is dit het boek met antwoorden? Of weer iemand die er geld aan wil verdienen? Ik ga gauw verder, want zoals ik al zei, vanaf de eerste bladzijde heeft dit boek me gepakt. En iemand die 17 jaar onderzoek aan dit noodlottige ongeval besteed zal het toch niet alleen om het geld doen …
Tijdens het lezen leer je hoe zwaar Di het had op het Britse hof, de familiebanden waren erg zwaar. Haar schoonvader haatte haar, haar schoonmoeder had wel sympathie voor haar, ook zij werd bedrogen door prins Phillip. En de relatie tussen prins Charles en Lady Di was op een gegeven moment echt niet meer te doen, je voelt het minderwaardigheidsgevoel van Diana en je snapt bijna niet hoe ze zo lang van die Charles is blijven houden. Want ze is echt gek op die man geweest, de onmacht en de bezorgdheid tegen over de toekomst van haar kinderen, zich zo weg cijferen, het is gewoon goed beschreven, het bevat details waarvan je denkt: hoe heb je deze informatie allemaal verzameld? Hoe weet je dit allemaal? Het is zo gedetailleerd beschreven tot de kleinste aan toe.

Het boek is heel fijn geschreven, er staan hele mooie verwijzingen in. Op een gegeven moment staat er bijvoorbeeld: ‘Het is voor Dodi pijnlijk om te zien hoe zo`n prachtige kaars steeds wordt verstikt door het regime van het Britse Koningshuis en een leeg huwelijk met Charles.’ Ik las dit en ik moest gelijk denken aan Elton John en zijn nummer op de begrafenis van Diana ‘Candle in the wind’. Zal misschien niet bewust zijn geweest maar dit is meerdere keren in het boek dat ik denk: jeetje wat mooi beschreven. Terwijl ik daar eigenlijk nooit zo van ben, maar op de één of andere manier ben ik erg onder de indruk van dit boek.
Naarmate ik verder kom in het boek beginnen er allerlei vragen omhoog te borrelen. Word ik hier gewoon voor het lapje gehouden? Ik denk af en toe het zal toch niet he, wat als gevolg heeft dat ik het boek gewoon niet weg kan leggen. Ik wil gewoon weten hoe het allemaal zit. En dan, dan sla je het boek dicht en denk je Wauw!!
Maar wat weet ik nu, ik weet helemaal niks, ik heb alleen nog maar meer vragen.

Heb je ook zo je vragen over de dood van Lady Di, dan moet je dit boek echt lezen. Zelf denk ik dat ik nog maar eens een boek ga pakken over dit onderwerp, kijken of dat ook zo goed beschreven is.

Al met al geef ik geen eens een beoordeling in verschillende categorieën, dit boek heeft een verhaal, het heeft mooie details, er zit een mooi verloop in en ik kon het niet weg leggen dit boek zal zeker nog maanden door mijn hoofd blijven spelen, het heeft me gepakt en niet meer losgelaten.

5 STERREN voor Koninklijk Complot

MoonKoop bij bol.com

3 opmerkingen:

 1. Zullen we ooit achter de waarheid komen ? Maar je hebt een mooi recensie gemaakt en je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Ladi Di is een vrouw die we nooit zullen vergeten . De dag dat ik het hoorde zal ik nooit vergeten , ik was echt geraakt door dit nieuws. En samen met mij nog velen. Want mij ook ontroerde was de uitvaart Prins Charles en hun twee zoons die voorop lopen bij de de uitvaart om hun moeder naar haar laatste rustplaats te brengen . Bedankt voor je mooie recensie Moon .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben helemaal ontroerd door deze prachtige recensie Moon. Ontzettend bedankt! Jouw vragen wil ik met alle liefde beantwoorden. Je kunt me mailen via linda@langlevediana.nl.

  Voor de lezers van ‘Koninklijk Complot’ is een speciale website gelanceerd waar al het bewijsmateriaal is terug te vinden die ik tijdens mijn onderzoek heb verzameld. Historische beelden, onthullende films, bewijzen, foto’s; alles is te vinden op www.langlevediana.nl. Met de code: Complot1997 (zie onderaan pagina 462 van Koninklijk Complot).

  Heel veel liefs, Linda Udo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel Linda Ik heb met heel veel plezier je boek gelezen en zal zeker eens gaan kijken op je site. Want door jou boek is dit voor mij een heel nieuw verhaal geworden

  BeantwoordenVerwijderen