woensdag 25 maart 2015

De roze moorden Paul Hofman boekpresentatie

DE ROZE MOORDEN

‘Moordenaar’ aanwezig op boekpresentatie De Roze Moorden

Door boek vrijgekomen dader oog-in-oog met topman OM BolhaarDerozemoorden

Donderdag 26 maart om 17 uur is in Boekhandel Vrolijk (Paleisstraat 135, Amsterdam) de presentatie van het herziene boek De Roze Moorden van auteur Paul Hofman. Ook zal de Engelstalige editie Pink Murders (vertaling Lilli Turner) het licht zien. Amsterdamse politiewoordvoerder en voorzitter van ‘Roze in Blauw’ Ellie Lust leidt de presentatie. Voorzitter van het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie Herman Bolhaar en de voorzitter van COC Nederland Tanja Ineke spreken over homogerelateerde misdaad. Saillant detail is dat de vermeende moordenaar (hij zat onterecht 6 jaar in de cel) van platenbaas Bart van de Laar ook aanwezig is bij de presentatie. Hij is uit om rehabilitatie en komt oog-in-oog te staan met zijn ‘opponent’ Bolhaar. Dankzij een eerdere versie van ‘De Roze Moorden’ in 2012 kwam de van moord verdachte man vrij. 15 april as. volgt definitieve uitspraak van het Hoog Gerechtshof over zijn aandeel in de moordzaak.
AchtergrondHomofoob geweld is momenteel brandend actueel. Onlangs werden in een week tijd drie ernstige zaken van antihomoseksueel geweld gemeld. ‘Er lijkt ook geen sprake te zijn van een afname,’ aldus Ellie Lust. ‘De aangiftecijfers zijn tussen 2007 en 2013 nagenoeg verdrievoudigd van 234 tot meer dan 600 per jaar. In 2014 lijken we ook uit te komen op meer dan 600 meldingen. Elke week wordt in Amsterdam gemiddeld 1 à 2 keer melding of aangifte gedaan van homogerelateerde incidenten.’ Lust maakt dinsdag haar opwachting bij Opsporing Verzocht, waarin ze oproep doet uit te kijken naar de daders van een gewelddadig homogerelateerd incident in Amsterdam, eind januari jl.
Voor zijn boek onderzocht Hofman de moorden op tientallen mannen waarbij hun geaardheid een belangrijke rol speelde. De zestien beschreven zaken die de afgelopen vijftig jaar plaatsvonden, veroorzaakten in de homowereld veel beroering. Beklemmend en onthullend zijn de verhalen die een goed inkijkje geven in de ‘donkere kant’ van de LHBT-wereld.
Na het verschijnen van de voorgaande druk in 2012 zijn twee opzienbarende zaken door toedoen van Hofman alsnog opgelost. Dit was een van de redenen voor een geupdate versie. Ook wilde uitgeverij SpeakEasy een dergelijk belangrijk boek beschikbaar maken voor een internationaal publiek. Dat homogerelateerd geweld de aandacht verdient blijkt ook uit het feit dat het politienetwerk Roze in Blauw op dit moment in heel Nederland uitrolt.
Oud-staatssecretaris Teeven (Ministerie van Veiligheid en Justitie): “Homofoob geweld is gruwelijk. De kritische beschouwingen van Hofman zijn een goede zaak.”
Boris Dittrich (directeur Human Rights Watch): “Dit boek is ontzettend relevant. Een aanrader voor beleidsmakers.”
Over de auteurPaul Hofman is journalist en misdaadverslaggever en richt zich met name op anti homoseksueel geweld. Zijn belangstelling voor misdaad kreeg hij met de paplepel ingegoten. Zijn vader en grootvader waren politieman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten