maandag 1 december 2014

De vrienden van Pinocchio - Tomas Ross

Titel: De vrienden van Pinocchio
Auteur: Tomas Ross
Pagina’s: 378
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 978 90 234 8800 2
Jaar van uitgave: 2014







Schrijflegende Tomas Ross staat met zijn factionthrillers bekend als een kritische klokkenluider die er niet voor terugdeinst zijn beschuldigingen over alle misstanden in de wereld in zijn boeken te verwerken. Hij noemt dan ook geregeld namen in zijn boeken en maakt, voor zover ingeschat kan worden, geen gebruik van pseudoniemen. Zijn nieuwste werk, De vrienden van Pinocchio, verschilt daarin niet van zijn vorige werk.

Op een warme voorjaarsnacht vinden twee jonge inbrekers het lichaam van voormalig jazzzangeres Nel van Geel. Ze blijkt al twee maanden onopgemerkt dood in haar huis te hebben gelegen. Wanneer haar zoon Paul het huis opruimt, vindt hij in een oud schoolschrift schokkende notities over Club Pinocchio in Praag, een beruchte bar voor pedoseksuelen. Ondertussen maakt een topambtenaar in Den Haag zich grote zorgen over de chantage van een van zijn oude studievrienden. Zelf heeft hij niets te vrezen; niemand kan bewijzen dat hij betrokken is bij misbruik van jonge jongens, want zijn netwerk omvat rechters, politiefunctionarissen en ministers, en reikt zelfs tot kringen rond het Koninklijk Huis.

De vrienden van Pinocchio is een boeiende roman over wat er zich volgens Tomas Ross allemaal afspeelt onder onze ogen, zonder dat we het doorhebben. Niet altijd is alles even goed te volgen als je niet op de hoogte bent van alle misstanden die Ross aanhaalt. Desalniettemin geeft hij genoeg informatie om aan te kunnen nemen dat er flink wat wordt gesjoemeld in de hogere regionen van onze maatschappij. Hij bewijst hiermee een zeer erudiet man te zijn die wellicht meer leugens doorziet dan de ‘gewone mens’. Toch blijft het gissen of alle al dan niet verkapte beschuldigingen waar zijn.

Ross heeft een fijne schrijfstijl waarmee hij de lezer meteen het verhaal in trekt. Dat hij een groot oeuvre heeft en daarmee veel ervaring, komt overal in terug. Hij beschrijft situaties alsof je er zelf bij staat en legt daarbij de nadruk op alle belangrijke punten. Zo houdt hij de aandacht vast en schept hij in dat opzicht geen verwarring.

Verwarrend werken wel de talloze personages. Soms is het lastig te volgen wie wie is en wie waarom van belang is om te volgen. Soms is dat niet even duidelijk. Het wordt al duidelijk dat er personen zijn die ongedeerd blijven door hun connecties, waardoor die verschillende perspectieven soms wat overbodig lijken. Om orde in de chaos te scheppen zijn echter notitieboekjes uitgevonden, waarop je een lijstje met personages kunt bijhouden.

Hoewel op het omslag ‘thriller’ prijkt, is dit een rasechte speurdersroman en zo is het dan ook beoordeeld in de puntenwaardering. Je volgt de zoektocht van Paul en Nadine naar de waarheid, waarbij sommige situaties enigszins spannend zijn. Heel gedoseerd wordt duidelijk dat het complot grotere gevolgen heeft gehad dan voorheen werd gedacht. Steeds dichter komen ze bij de waarheid, waarbij ze hun eigen levens op het spel zetten. Zij zijn echter niet de enige macht in het spel. Er is een derde partij die zich erin mengt. Dit alles draait uit op een eind waar alle draadjes samen komen en een hoop duidelijk wordt. De basis is dus aanwezig, het boek zit goed in elkaar. Toch komt het eind ietwat onaf en teleurstellend over.

                                                                                                                         
3 sterren

Plot                 2,5
Leesplezier     3
Schrijfstijl        4
Originaliteit     3
Psychologie    3


Zelf lezen? Hier kun je het boek bestellen

1 opmerking:

  1. Ik heb het boek gelezen, echt een pageturner! Het plot is zoals je mag verwachten nog niet "af", maar gezien de omstandigheden duidelijk zelf in te vullen en dat is op zich al weer min of meer een bevestiging, ik schrijf hier even voor mijzelf, van mijn gedachten.

    BeantwoordenVerwijderen