dinsdag 23 december 2014

De beste boeken van 2014 volgens Janneke Siebelink


Goat Mountain (en Aarde ook! Zo donker, zo aards zo knap) van David Vann
Goat Mountain is een Griekse tragedie, geschreven tegen de achtergrond van de omgeving waar David Vann opgroeide: het jachtlandgoed waar zijn familie altijd jaagde. Het was hun heilige grond. Vaak zagen ze een stroper die illegaal aan het jagen was op hun gebied. Zijn vader liet hem dan door het vizier van zijn 300 Magnumgeweer kijken naar de stroper. David stond een paar keer op het punt om de trekker over te halen, het voelde alsof het niet veel scheelde, het was niet onvoorstelbaar. In het boek, aan het eind van het eerste hoofdstuk, haalt de jongen de trekker over en dat zorgt voor enorme problemen voor zijn vader, opa en de vriend van zijn vader. Het verhaal gaat over de impuls of het instinct van een moordenaar en over delen van de Bijbel. Het is geschreven in retroperspectief. De jongen kijkt er later jaren op terug en probeert te begrijpen wie hij was en wat dat weekend, dat verschrikkelijke weekend, betekende.
Ik was zo gelukkig hem te mogen ontmoeten toen David Writer in residence was in Amsterdam. Als je wilt, kun je mijn interview met David Vann lezen op http://weblog.bol.com/article/david-vann-over-goat-mountain?s=david+vann.



2.     
Oorlog en Terpentijn – Stefan Hertmans
Het beduimelde grijze leesexemplaar met kromgetrokken bladzijden stak kwetsbaar af tegen de stapel gloednieuwe boeken die er naast op hun beurt wachtten om gelezen te worden. Met zijn rug keek hij me aan. Niet boos, niet beschuldigend, eerder dankbaar, dat het verslonden is aan de rand van een idyllisch riviertje in Frankrijk tijdens de vakantie. (Want dat mag met boeken, die mogen verslonden worden.) Het in september 2013 verschenen boek Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans (1951) vormt, en nu citeer ik de tekst achterop het boek, ‘een aangrijpende zoektocht naar een stil, maar verwoest leven dat samenviel met de tragiek van een eeuw – en is een postume, bijna mythische poging dat leven alsnog een stem te geven’. Stefan Hertmans schildert in bloemrijke zinnen het leven van zijn grootvader aan de hand van enkele cahiers die hij van zijn opa kreeg eind vorige eeuw. Vlak daarna overleed hij, maar pas jaren later opende Stefan de schriften om te ontdekken dat het leven van zijn opa getekend werd door, en citeer ik wederom de flaptekst, ‘armoedige kinderjaren in Gent, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat en door een jonggestorven grote liefde.’ Het is simpelweg een prachtig verhaal, waar hoop uit klinkt. Zonder ook maar een enkel moment pathetisch te worden, schetst Stefan het leven van zijn opa en een tijdperk dat zijn schaduwen ver vooruit heeft geworpenDe oorlog als onuitputtelijke bron voor schrijnende, maar bovenal schitterende verhalen. En nu, ruim anderhalf na die zomer waarin al dacht een winnaar in handen te hebben, mag het boek zich de winnaar noemen van de Winnaar AKO Literatuurprijs 2014  en Winnaar lezersjury Gouden Boekenuil 2014! Ik wist het!
3.     Perfecte akoustiek – Daria Bignardi
Het is het verhaal van een vrouw die besluit om vier dagen voor kerst te verdwijnen en hierbij haar man en drie kinderen thuis achterlaat. Arno, de echtgenoot, muzikant bij Theater La Scala in Milaan, moet naar haar zoeken en tijdens het zoeken zal hij haar, en zichzelf, veel beter leren kennen. Het is zo licht en realistisch geschreven, dat het zo het verhaal van een goede vriendin zou kunnen zijn. Of van jezelf…
Daria Bignardi (1961) werd geboren in Ferrara. Ze werkte voor diverse kranten en stond aan het hoofd van maandblad Donna. Sinds 1991 werkt ze voor de televisie en de radio. Ze is oprichter en presentator van het programma Le invasioni barbariche voor de zender La7 en schrijft voor Vanity Fair. Haar debuutroman Non vi lascerò orfani (Mondadori 2009) won de Premio Rapallo Carige, de Premio Elsa Morante en de Premio dei Librai Città di Padova en werd in meerdere talen vertaald. Un karma pesante(Perfecte akoestiek) is haar eerste boek in Nederlandse vertaling. Een boek om in de kast te hebben en te houden.

Moeilijk … drie boeken. Ik voel me nu al schuldig naar al die andere schitterende boeken die zijn verschenen en die ik nu niet kan noemen (zoals Ik vind het best van Per Petterson, Madame Butterflyvan Benjamin Lacombe, De vlammenwerpers van Rachel Kushner, Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck – die tevens het kwetsbare Vele hemels boven de zevende schreef, Mrs. Bridge van  Evan S. Connell, Een vrouw, twee mannen van Alexandra Terlouw, Een verzonnen leven van Karine Tuil, Ode aan de brief van Simon Garfield en nog vele anderen…)

Janneke Siebelink is redacteur Boek bij Bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten