woensdag 5 november 2014

Schijndood - Thomas Enger

Titel: Schijndood
Auteur: Thomas Enger
Vertalers: Lucy Pijttersen & Kim Snoeijing
Pagina’s: 334
Serie: Henning Juul #1
Uitgeverij Q
ISBN: 978 90 214 4190 0
Jaar van uitgave: 2012

Recensie door Alex Hoogendoorn.Schijndood: toestand waarbij de levensfuncties zo sterk zijn afgenomen dat de patiënt lijkt te zijn overleden. Deze toestand is zeldzaam en als de patiënt geen adequate behandeling krijgt (kunstmatige ademhaling, opwarming van het lichaam, hartmassage) zal de dood intreden.

Schijndood is het eerste deel in de zesluik met in de hoofdrol misdaadverslaggever Henning Juul. Als gevolg van een huisbrand twee jaar terug heeft hij zijn zoon verloren. Als zijn zoon die dag niet bij hem was, maar bij Hennings ex-vrouw, dan was de jongen nog in leven geweest. Die gedachte spookte in het hoofd van de journalist. De gebeurtenis liet hem mentaal en fysiek beschadigd achter, zodat hij een pauze moest inlassen. Nu, twee jaar later, gaat hij weer aan de slag, hoewel hij nog altijd kampt met de psychologische gevolgen van die traumatische gebeurtenis.

Hij had zo gehoopt op een rustige start, maar zijn wens wordt niet ingewilligd. De redactie is drastisch veranderd, zowel in samenstelling als qua gebruik van technologie. Hij is nog niet eens gewend aan de elektronische medewerkerspasjes en het feit dat een voormalig protegé nu zijn meerdere is of hij wordt al op een schokkende zaak gezet. Er is namelijk een gestenigde vrouw gevonden. Wat wil de dader hiermee te zeggen? Juul duikt in de zaak, achtervolgd door spoken in zijn hoofd. Een bijna-doodervaring nabij is hij vastbesloten de zaak op te lossen en is hij wederom de politie te slim af – iets waar hij om bekend stond.

Thomas Enger heeft een knap boek geschreven dat de lezer van begin tot eind nieuwsgierig houdt. De persoonlijke problemen van Henning Juul die hem op stang jagen, al wil hij het niet laten blijken, zorgen voor een extra, spannende dimensie. Hij stort zich volledig op de zaak, maar houdt alles voor zichzelf. De vraag is dan: Houdt hij het vol of knapt hij? Of beter gezegd: Wanneer knapt hij? Hij is nog niet over zijn ex-vrouw heen, kan zichzelf niet vergeven voor zijn falen als vader…

Er is heel zorgvuldig een aantal lijntjes uitgezet: het traumatische verleden van Henning en zijn ex-vrouw, zijn ex-vrouw die nu een nieuwe relatie heeft, Hennings verleden met rechercheur Bjarne Brogeland, de seksueel gefrustreerde Bjarne Brogeland die niet onopvallend geilt op zijn vrouwelijk collega, Hennings informant op het politiebureau met wie hij contact heeft via chat en de wisselende machtsverhoudingen tussen Henning Juul en zijn voormalige protegé, die nu zijn chef is. Al deze elementen houden het verhaal interessant en spannend. Het dwingt de lezer te denken aan wat er is gebeurd en aan wat er komen zal. Enger is dus in zijn opzet geslaagd een boek te schrijven dat zowel apart als als onderdeel van een serie te lezen is en de lezer impliciet dwingt het vervolg te willen lezen.

Het verhaal volgen we door de ogen van zowel misdaadjournalist Henning Juul als rechercheur Bjarne Brogeland, verteld in hij-vorm, maar centraal staat toch zeker de journalist. Verfrissend is dat diens gesprekken met zijn informant op het politiebureau niet worden beschreven, maar zoals ze plaatsvonden via de chat gepresenteerd. Niet alleen zorgt dit voor een welkome afwisseling, belangrijker nog zorgt dit voor de beeldvorming van de informant. De lezer kan aan de hand van zijn schrijfstijl zelf een beeld vormen van wie diegene moge zijn.

Erg prettig is het om het boek te lezen: de schrijfstijl is niet te simpel, maar ook niet lastig. Zo is kun je je als lezer goed op het verhaal focussen en op de hints die de schrijver erin heeft verstopt. De plot is niet bijzonder origineel, maar wel goed uitgewerkt. Je speurt mee en leeft mee met Juul en wordt verrast tegen het einde.

                                                                                                                         
4 sterren

Plot                 4
Leesplezier     4
Spanning        4
Schrijfstijl        4
Originaliteit      3,5

Psychologie    4


Bekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten