zondag 23 november 2014

Don’t judge a book by its cover

Een quote die vaak gebruikt wordt om aan te geven dat de inhoud/binnenkant belangrijker is dan de buitenkant. Tegenwoordig ook prima toepasbaar op menig issue, maar ik wilde het toch maar eens over die boekencovers hebben.

Hoe belangrijk is de buitenkant van een boek? Lees je een boek wel of niet als de cover je niet aanstaat? Krijgt het boek bij voorbaat al een ster minder als de cover niet bij het verhaal past?





Allemaal vragen waar ik zo 1, 2, 3 ook geen antwoord op weet…ik schreef al eerder dat ik een aantal boeken geërfd heb van mijn oma, daartussen zit een hele collectie boeken van Émile Zola…met een blauwe kaft en in gouden letters ‘Zola’s Werken’, de hele serie hetzelfde. Niks geen plaatjes/foto’s als verwijzing naar de inhoud, alleen een goudkleurig kader met de titel van het boek er in. Strak en simpel, toen kon dat nog. Al heb ik ook boeken met prachtige Art Deco versierde omslagen…misschien door oma zelfs wel gekocht voor de prachtige buitenkant, ik kan het haar niet meer vragen.




Vaak bepaalt de uitgever en een marketingteam hoe de cover van een boek er uit gaat zien, al dan niet in samenspraak met de schrijver (denk ik). Hoe komt de keuze tot stand vraag ik me weleens af, leest de uitgever het manuscript en zoekt hij/zij daar dan een passende foto bij uit een fotodatabank? Wordt er speciaal een foto gemaakt voor het boek? Ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar, ik zou best weleens willen meeluisteren/kijken bij zo’n beslissing.

Zelf ben ik iemand die denkt in plaatjes, een beelddenker…bij het woord boom zie ik een flinke boom met heel veel bladeren en vol met appels…een woorddenker ziet slechts 4 letters. Je kan dus wel zeggen dat ik redelijk visueel ben ingesteld, maar ik hou niet zo van drukke kaften…persoonlijk vind ik een vrij rustige, simpele cover het mooist. Zoals Dick Bruna die kon maken voor de boeken van Havank, geweldig.

Nou begrijp ik ook wel dat de cover van een bouquetreeksboekje er anders uit moet zien dan een boek met poëzie…het is misschien wat vreemd als mijn favoriete gedicht, Ajalon van Gerrit Achterberg, ineens in een boekje zou staan met 2 bijna naakte mensen op de cover. Soms zie ik echter thrillers met een cover die lijkt op een streekroman of een roman met een cover die een thriller niet zou misstaan. Laat ik het boek daarom liggen? Hm, lastig.

Persoonlijk vind ik de titel van een boek ook heel belangrijk en dat deze in harmonie is met de cover. Neem het boek ‘Het’ (of ‘It’) van Stephen King met die akelige enge clown op de cover, de toon is gelijk gezet…brrrr, griezelig…dat zou heel anders zijn als dat boek een cover had met een landschapsfoto, wuivend riet en een zonnetje. Of ‘De IJsprinses’ van Camilla Läckberg met een foto van een flamencodanseres in een rode jurk. De inhoud niet minder spannend, maar ik zou het boek niet zo snel oppakken.



Eigenlijk klopt die quote van het begin dus niet…want in eerste instantie beoordelen we wel degelijk een boek aan de hand van de omslag, dan pakken we hem op en lezen op de achterkant waar het boek over gaat…en pas dan doet de cover er niet meer toe. Want zeg nou zelf, zodra het boek in je kast staat of op je boekenplank ligt dan zie je toch helemaal niks meer van die omslag ;)

Tot de volgende keer.

Liefs,

Ann

4 opmerkingen:

  1. Afgelopen woensdag was ik een ochtend bij uitgeverij De Geus als snuffelstage en daar werd mij verteld dat ze in Frankrijk ook heel minimaal gebruik maken van afbeeldingen op boeken. Eigenlijk de boeken van vroeger hier, dan ietsjes moderner (maar niet te veel). Grappig hè? Ik ben er ook achter gekomen dat de (bureau)redactie zich mengt in het overleg over de cover, zij heeft het boek immers gelezen en de marketeers en freelance ontwerpers meestal niet.

    Ikzelf kan soms heel oppervlakkige keuzes maken als het op boeken aankomt. In een boekhandel heb ik, in tegenstelling tot vele lezers, simpelweg geen zin om uren te snuffelen en beschrijvingen en eerste pagina's te lezen van boeken met kaften niet me niet aanspreken. Dan maak ik dus de keuze voor een boek te gaan met een mooie kaft, waar ik met plezier naar kijk – niet geheel onbelangrijk, het staat toch in je huisje. Het is als het ware de voorselectie die ik doe, zoals je zelf ook zegt. En inderdaad, als je veel boeken hebt, dan zie je de covers niet meer. Toch vind ik het een stukje specialer als ik weet dat er zo'n mooie kaft tussen staat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn idd van die boeken die hoog op je favorietenlijstje staan en als ze dan ook nog eens een mooie cover hebben is dat een extra bonus. Vaak heb ik mijn leesbril nodig om te lezen waar een boek over gaat en selecteer ik in eerste instantie ook uit op het plaatje en de titel...om het soms toch alsnog weer weg te leggen...een mooie cover alleen is niet altijd genoeg ;)

      Verwijderen
  2. Om je vraag te beantwoorden: het hangt van de uitgever en het budget af hoe de cover tot stand komt. Een grote uitgever heeft meer financiële ruimte om een team erop te zetten en een speciale foto te laten maken, dan een kleintje. Die moet zich al sneller beroepen op stock foto's. Kan overigens ook een heel mooi resultaat opleveren :)
    Soms komt de auteur met een suggestie en foto's als hij een concreet beeld in zijn hoofd heeft van hoe het moet worden. Soms gaat de uitgever daarmee verder, soms ook niet. Maar altijd in samenspraak met de auteur. Die moet zich wel in de uiteindelijke cover vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Karin, fijn om te horen dat het altijd in samenspraak met de auteur gebeurt. :)

      Verwijderen