maandag 17 november 2014

Alex ontmoette Jens Lapidus

MEET AND GREET MET ZWEEDS STRAFRECHTADVOCAAT EN BESTSELLERAUTEUR JENS LAPIDUS

Amsterdam. 13 november 2014

Als onderdeel van een Crimezone-leesclub reisde ik af naar het altijd mooie Amsterdam, in de trein vergezeld door B.B. van Karin en Dimitri en Olga Hoekstra via WhatsApp. Nog thuis las ik op Facebook dat ze wel erg vroeg al onderweg was en dus stuurde ik haar een berichtje.

Ik: Jezus ben je nu al onderweg. Hoe lang moet je reizen?
Olga: Enkel twee uur en een kwartier. *lachende smiley met tranen rollend over de wangen*
Olga: Jezus reisde in december nog langer. Maar die had het toen nog niet door. *dubieus lachende smiley*
Ik: Hahahahaha ik vond anderhalf uur reizen al lang.
Olga: He… ik wil die Jens Lapidus wel eens… spreken over zijn boek.

Niet veel langer sprintte ook ik richting de trein om Jens eens flink aan de tand te voelen. In de trein wisselde ik lezen af met schaterlachen om het gesprek dat Olga en ik hadden. Ook was op mijn gezicht een rollercoaster aan expressies te zien toen ik las: van een gelukkige glimlach tot een verontrustende frons, van een kwade blik tot ongeruste mimiek.

Op Amsterdam Centraal voegde ik me bij Olga en Marjolein Mous van boekenblog Serendipity Books. Al gauw bleek dat we het goed konden vinden. Onze zoektocht begon – *in de tram* “Weten jullie waar we eruit moeten?” “Bij museumplein.” “Volgens mij is er geen halte Museumplein en moeten we er hier uit.” – en natuurlijk liepen we verkeerd. Maar we vonden onze weg. Meerdere wegen leiden naar… A.W. Bruna. Binnen konden we even opwarmen met een glaasje thee, waarna we ons naar het gereserveerde gedeelte begaven voor het interview.

Uitgever Steven Maat interviewde de Zweedse strafrechtadvocaat en auteur. De vraag die je wist dat zou komen – Waarom blijf je advocaat? – werd al spoedig gesteld. Lapidus antwoordde dat het voor hem gaat om Yin en Yang, om balans. Balans tussen zijn werk als advocaat (very formal) en als schrijver (informeel). In de rechtbank heerst er een ‘Jij bent niks’-mentaliteit. “In this court, I am the judge. I don’t care if you’re a bestselling author. You are nothing. (…) Writing is only me. I am the judge… I am God over the characters.”

Dat hij advocaat blijft, zorgt er wel voor dat het gebied van onderwerpen waarover hij kan schrijven met de dag slinkt. Hij heeft natuurlijk zwijgplicht over wat zijn cliënten hem toevertrouwen. Desalniettemin gebruikt hij subtiel en onopvallend details uit verschillende details om daarvan één geheel te maken.

Met Viproom wilde hij iets anders doen. “I wanted to take the traditional Scandanavian crime novel and turn it upside down.” Toch is Viproom minder radicaal dan zijn vorige boeken. Het boek is overigens het begin van een serie.

De andere vraag die je wist dat ging komen, bleef ook niet uit. Wat is het geheim achter de Scandinavische thriller? Volgens Lapidus zijn veel thrillerschrijvers uit Scandinavië eigenlijk schrijvers van literatuur die zich ‘bekeerd’ hebben tot thrillers. “They keep the level high when they turn to crime writing.” Als voorbeeld noemde hij Lars Kepler. Veel mensen schrijven er overigens in Scandinavië, zodat je de besten kunt uitkiezen.

Ook de gasten mochten vragen stellen. Op Olga’s vraag Lawyer or writer? antwoordde Lapidus dat als die vraag hem twee jaar terug zou worden gesteld, hij voor de advocatuur zou gaan. Nu zou hij kiezen om schrijver te blijven. Na een paar andere vragen was het alweer tijd om af te ronden en over te gaan op het signeren van boeken.

De tasjes lagen klaar op de tafel die tegen de muur was geschoven. In het tasje zat naast Viproom ook een vooruitleesexemplaar van Duister oord van Steve Mosby. Hoe leuk! Mijn vooruitleesexemplaar van Viproom liet ik signeren voor opperhoofd Ink en het andere exemplaar voor mezelf. Wat moet een mens immers met twee dezelfde boeken?

Na het signeren bleven we nog even hangen om te profiteren van de gratis wijn, uiteraard. We namen plaats aan de tafel achter de tafel waaraan Lapidus zat. Niet geheel verrassend hebben we daardoor meerdere foto’s onbedoeld gephotobombd. Super vet.




2 opmerkingen: