woensdag 1 oktober 2014

Witte boorden - Bernardo Fernandez

Titel:           Witte boorden
Auteur:       Bernardo Fernández
Vertaler:     Peter Valkenet
Pagina’s:    253
Serie:         Lizzy Zubiaga #2
Uitgeverij:  Signatuur
ISBN:         978 90 5672 481 8

Recensie door Alex Hoogendoorn



“Voor de fans van Breaking Bad” staat er op de voorkant van Witte boorden.

Lizzy Zubiaga, de koningin van de synthetische drugs, besluit om zich vol in witwasoperaties te storten: ze wil een internationale bank opzetten voor topcriminelen. De enige die haar kan tegenhouden is ex-politievrouw Andrea Mijangos, die er nog steeds op gebrand is om Lizzy achter de tralies te krijgen.

Elders in de stad wordt een dode striptekenaar gevonden, in een kamer die vanbinnen op slot zit. Ogenschijnlijk is er geen sprake van geweld of een motief. Mijangos wordt gevraagd dit te onderzoeken, haar eerste opdracht als privédetective.

In Witte boorden sleurt Bernardo Fernández de lezer mee in de wereld van de maffia: witwaspraktijken, afrekeningen, machtspelletjes en de politie op de hielen maar toch steeds te slim af. De lezer is nog niet gewend aan zijn schrijfstijl of de eerste huiveringwekkende scène staat al voor de deur. Nee, Fernández laat er geen gras over groeien.

We volgen Andrea, voormalig rechercheur die ontslag nam nadat ze de loterij won en zich zo kon richten op het schaduwen van maffiabaas Lizzy Zubiaga, en ook Lizzy Zubiaga zelf. Daarnaast volgen we DEA-agent Dávalos, eerst via sessieverslagen van zijn psychiater. De verbanden tussen hem en de twee dames lijkt ver gezocht, maar wordt langzamerhand duidelijk. Omdat Fernández van rijke verhalen houdt, volgen we nog twee personen: Óscar Salgado en Alberto Suárez die de witwaspraktijken van Zubiaga voor hun rekening nemen. Tenslotte heeft ook Lizzy’s peetoom een kleine rol in het boek. In het begin is het soms wat verwarrend omdat zo veel verhaallijnen worden uitgerold, maar als je er eenmaal aan gewend bent, leest het heerlijk weg.

Het boek is bijzonder spannend, soms bruut, meestal mysterieus. Eigenlijk valt het te typeren als een echt jongensboek: prachtige vrouwen in alle soorten en maten in allerlei sexy outfits, stripverhalen – excuses, graphic novels – en vooral veel actie is waar het om draait. Dit alles zorgt voor een erg origineel verhaal dat tot in de puntjes is uitgewerkt.

4 sterren

Plot                4
Leesplezier    4,5
Spanning       4
Schrijfstijl       4
Originaliteit    4,5

Psychologie   4



Zelf lezen? Hier kun je het boek bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten