donderdag 11 september 2014

Overspel door Tatiana de Rosnay

Titel:                            Overspel
Auteur:                        Tatiana de Rosnay
Pagina’s:                     168
Uitgeverij:                    Ambo | Anthos
ISBN:                          978 90 472 0457 2
Datum van uitgave:    Juni 2014

Recensie door Alex Hoogendoorn.



Hélènes overzichtelijke leven draait om haar man, haar kinderen en haar kleinkinderen. Ze is een voorbeeldig eechtgenote, een perfecte vrouw. Tot ze op een zomerse dag in een impulsieve bui ingaat op de avances van een vreemdeling. Hélènes overspel eindigt in een nachtmerrie wanneer haar minnaar in bed een hartaanval krijgt en overlijdt.

Ze vlucht en besluit deze misstap direct te vergeten en er nooit met iemand over te praten. Maar nog diezelfdeavond komt ze erachter dat ze in alle paniek haar handtas in zijn appartement heeft laten staan. Geconfronteerd met een duivels dilemma gaat Hélène tot het uiterste om de waarheid te verhullen.

Tatiana de Ronays Overspel is de Nederlandse vertaling van haar in 2004 uitgebrachte Spirales. Het telt slechts 168 pagina’s en is goed voor zeker een dag vermaak. Door haar laagdrempelige taalgebruik leest het boek als een trein.

Toch had het boek makkelijk vijftig pagina’s extra kunnen krijgen. Het oogt soms wat onaf. Waarom duikt Hélène zomaar met die vreemde man het bed in? Het gebeurt nogal plotseling, wat ongeloofwaardig overkomt. Als je echter doorleest, begin je haar gedrag te begrijpen. Als het op zijn minst vijftig pagina’s langer was geweest, dan had het boek zeker beter uitgewerkt kunnen zijn. Wel is erg knap dat De Rosnay zo goed kan overbrengen hoe het geheim en de geheimen en leugens die daarop volgen Hélène drastisch veranderen. Het personage maakt een ontwikkeling door die tot in de puntjes is uitgewerkt.

Voor de originaliteit hoef je het boekje niet te lezen. Het is het stereotype beeld van een welgestelde vrouw die het zo goed heeft en niet mag zeuren en vooral haar man moet dienen, die besluit te doen wat niemand verwacht. Dat Hélène gechanteerd wordt maakt het verhaal wat origineler, maar alsnog miste ik iets. Een extra verhaallijn? Iets origineel misschien, waardoor ik het boek razend enthousiast zou wegleggen.

3 sterren

Plot                 2,5
Leesplezier     3
Schrijfstijl        3
Originaliteit     2,5
Psychologie    4,5



Zelf lezen? Klik hier om het boek te bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten