donderdag 11 september 2014

In gesprek met Simone van der Vlugt op Manuscripta

           door Alex Hoogendoorn

Afgelopen zondag was natuurlijk Manuscripta, het jaarlijkse feestje waarmee het boekenseizoen wordt ingeluid, op het Utrechtse Uitfeest. Een feest waarop lezers, schrijvers, bloggers, journalisten en noem maar op samenkomen om hun liefde voor boeken te uiten. Voor ieder was er wat wils. Zo konden liefhebbers van thrillers terecht bij de vele kraampjes en evenementen als De thrillers van het najaar, met onder andere Xenia Kasper, en de Literaire Thrillersalon van het vertrouwde duo De Jong & De Jong.

Speciale uitvoering Literaire Thrillersalon
Deze Literaire Thrillersalon was een speciale uitvoering van de maandelijks terugkerende thrillertalkshow die plaatsvindt in Brouwerij De Prael in Amsterdam. In deze uitvoering was onder andere de boekpresentatie van In mijn bloed, waarmee Milou van der Will debuteert in het land der hartverzakkende boeken. Omdat Simone van der Vlugt haar  stimuleerde tot schrijven, mocht de ouwe rot in het vak het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Zoals we al eerder zeiden (zie hier) bleef Simone nog even hangen om een praatje te maken.

Zelf was ik te laat bij de Thrillersalon, dus miste ik de boekpresentatie (want vol = vol), maar dat weerhield mij er niet van na afloop toch even de zaal in te piepen. Maar goed ook, want ik had een leuk, interessant gesprek met Simone. Zo spraken we over Vraag niet waarom, vroeg ik haar naar de toekomst van de Lois Elzenga-reeks en kwam Simone met een niet geheel recent maar zeker niet minder interessant nieuwtje.

Zomerstop Simone van der Vlugt
Simone heeft, zoals jullie ongetwijfeld hebben meegekregen, een zomerstop. Dat is maar goed ook, want ze heeft haar boeken steeds binnen een jaar geschreven. Niet omdat ze nu zo enthousiast was (dat is ze geloof ik altijd wel over haar kunstwerkjes) maar omdat de deadlines naar voren werden geschoven. Die zomerstop was dus echt wel nodig om even op te laden van het zwoegen, want, zo zegt Van der Vlugt zelf, het is erg zwaar om zo  continu bezig te zijn met produceren. Dat merk je niet meteen, maar na een tijdje doorploeteren, begin je het te voelen. Natuurlijk zei ze het niet zo letterlijk, want met mijn geheugen als een vergiet ben ik haar letterlijke bewoording alweer vergeten, maar hier kwam het op neer. Afijn, maar hoe zit het dan met Lois Elezenga, de hoofdpersoon in haar serie?

“Ik las dat er geen vervolg komt op Vraag niet waarom met Lois Elzenga. Waarom is dat?” vroeg ik haar, waarop ze antwoordde dat ze even geen inspiratie had voor Lois. Dat is natuurlijk helemaal niet gek, dus ik knikte begripvol. “Dan kun je het beter even wegleggen inderdaad en er later wellicht weer op doorgaan.”

Simone’s nieuwe boek: een roman!

Maar, zei Van der Vlugt, ze heeft niet stilgezeten. Ze komt met een roman. Al eerder bracht ze twee historische romans uit en het lijkt erop dat het schrijven van wederom een roman haar wellicht goed zal doen om de reeks thrillers te doorbreken. April 2015 komt haar nieuwe roman De lege stad uit bij Ambo | Anthos. Het verhaal speelt zich af in Rotterdam 75 jaar geleden rondom het bombardement. “Heftig!” zei ik haar, waarop ze knikte en toevoegde: “Het begint zelfs met een beschrijving van het bombardement.” Het kippenvel liep al over mijn lijf terwijl ik mij visualiseerde hoe een van haar personages buiten zich een weg baande door de stofwolken met het gevaar geraakt te worden rondvliegend puin, afgehakte ledematen en… o ja, het was een roman. Mijn nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt.
medebeheerder Miriam, Simone en Alex

Geen opmerkingen:

Een reactie posten