woensdag 17 september 2014

Gods geschenk - Govert Derix

Een hoogtepunt van ongeloofwaardigheid


Titel:                           Gods geschenk
Auteur:                       Govert Derix
Pagina’s:                    278
Uitgeverij:                   Tic
Datum van uitgave:   18 april 2014
ISBN:                          978 94 91561 24 5
Genre:                        Religieuze roman

Recensie door Alex Hoogendoorn.



Claudia Nathan is de dochter van de beroemde dirigent George Nathan. Als kind wilde ze de wereld veranderen, zodat ze haar vader vroeg wat meer invloed heeft: muziek of geld. Geld, antwoordde haar vader. Als haar vader voor haar ogen wordt vermoord terwijl hij de Negende Symfonie van Beethoven speelt, verandert dat haar leven voor goed. Ze weet het zeker: ze wordt econoom. Ze gaat economie studeren en is zo gedreven dat ze uiteindelijk de positie van machtigste, vrouwelijke topeconoom bekleedt. Dat heeft ze te danken aan haar vernieuwende, vredelievende theorie over de individualistische samenleving waarin geld centraal staat. Als ze dan beloond wordt met de Nobelprijs voor de Economie verdient ze wel een pelgrimage naar Santiago de Compostela, vindt ze. En zo loopt ze kilometers en kilometers.

Na zijn studie theologie en natuurkunde ging Jesús Mateo de la Mancha het Spaanse leger in. Daar bekleedde hij de positie van commandant van een militaire academie door zijn buitengewone vaardigheden als scherpschutter. Dat was van korte duur, want al gauw besloot hij de camino naar de pelgrimsstad Santiago de Compostela te lopen. Daar raakt hij zo in de ban van godsbewijzen dat hij besluit alle twaalf pelgrimsroutes te lopen die dienen als bewijzen van het bestaan van God.

Terwijl Claudia de camino loopt, wordt ze in de gaten gehouden door machtige personen die haar liever kwijt zijn dan rijk. Met haar verkondigingen heeft ze de toekomst van de wereldeconomie in handen en dat is hun net iets te veel macht. Jesús verdiept zich met zijn mentor in de Twaalf bekende Godsbewijzen. Als Claudia zo in de ban raakt van het weggeven van spullen, geeft ze ook een ruwe diamant aan een bedelares. De diamant was een erfstuk van haar vader en van onschatbare waarde. Daarmee trekt ze de aandacht van de wereldpers, haar kwelgeesten en uiteindelijk Jesús. Wat hebben hun verhalen met elkaar te maken? Hoe is Claudia het antwoord waar Jesús naar zoekt?

Gods geschenk van Govert Derix is een verhaal dat erg onrealistisch en ongeloofwaardig overkomt. Zo voeren de personages geen gewone gesprekken, maar vullen ze elkaar constant aan. Er kan geen ‘Ja’, ‘Oké’, ‘Nee’ of ook maar een ander stopwoordje van af. Het zijn gesprekken die afstandelijk overkomen. Ze praten niet met elkaar, maar tégen elkaar. Tel daar het zweverige verhaal bij op en de eerste frustraties zijn geboren.

Dan nog de pelgrim Jesús. Hij studeerde theologie en natuurkunde en ging daarna het leger in om zich vervolgens te wijden aan een leven vol God. Het is uiterst ongeloofwaardig dat een theoloog besluit mensen af te knallen met zijn perfecte scherpschuttersvaardigheden. Misschien is dat ook de bedoeling van Derix, bewijzen dat Jesús niet goed bij zijn hoofd is. Hij meende ook de Stem van God te horen. Dat maakt het verhaal echter niet geloofwaardiger.

En Claudia Nathan, die met haar communistische geef-theorie de hele wereldeconomie zou kunnen omgooien. Zij is er namelijk van overtuigd dat we meer moeten delen. Van hebzucht naar liefdevol geven. Dit is de aanleiding voor de oppermachtige meneer Blackflower en europresident Mondiani om het heft in eigen handen te nemen en letterlijk over lijken te gaan om dat te voorkomen.

Toch wist Govert Derix me met zijn schrijfstijl zover te krijgen dat ik bleef doorlezen. De dialogen en plot daargelaten, beschrijft hij op een manier die beeldvorming makkelijk maakt, maar hij kauwt niet voor hoe de omgevingen eruitzien. Zo kan de lezer er zijn eigen voorstelling van maken, wat erg fijn is. Het einde is overigens mooi, maar tevens het hoogtepunt van ongeloofwaardigheid.


3 sterren

Plot                 2
Leesplezier   3,5
Schrijfstijl       3
Originaliteit   3,5

Psychologie  3




Zelf lezen? Klik hier om het boek te bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten