donderdag 28 augustus 2014

Dansen in de hemel van Michael Pilarczyk

Wat verwachtingen doen met een verhaal…

Titel:                            Dansen in de Hemel  
Auteur:                        Michael Pilarczyk
Pagina’s:                    248
Uitgeverij:                   Invictus
Datum van uitgave:   15 mei 2014
ISBN:                          978 90 796 7920 8
Genre:                        ontwikkelingsroman

Recensie door Alex Hoogendoorn.


Michael Pilarczyk. De man is bekend als VJ bij TMF, DJ bij Radio 538 en presentator bij RTL. Hij verdween uit het showbizzwereldje om zijn heil te zoeken in de rust op zijn zeilboot ver weg van de glamour. Hij sloeg een nieuwe weg in met zijn leven. Afgelopen juni kwam hij met een boek, Dansen in de hemel, dat zijn debuut is. Hij richtte zijn eigen uitgeverij op, Invictus Publishing, om zijn roman eerder te kunnen uitgeven en zette zijn connecties uit zijn “vorige leven” in om zijn boek in de spotlights te zetten. Aangezien hij zich inmiddels geprofileerd heeft als spiritueel en filosofisch man waren de verwachtingen hoog gespannen. Maar heeft hij die waargemaakt?

Mishka Kamadev is een romanticus met een te groot verlangen naar passie, roem en rijkdom. Voor de buitenwereld leidt hij een glamourbestaan, maar zijn innerlijk raakt verscheurd. Het ene moment is hij The God of House Music in het nachtleven, het andere moment is hij verzorger van zijn ongeneeslijk zieke vrouw. Mishka zoekt vergetelheid in drank en pillen, stort zich in een affaire met de hartsvriendin van zijn vrouw, en op de beurs verliest hij zijn fortuin. En dan overvalt zijn oude jeugdliefde hem met een verbijsterende mededeling. Hoe legt hij alles uit aan zijn stervende vrouw?

Het boek is opgedeeld in twee delen: het eerste zwaar teleurstellend en het tweede zeer bevredigend. Huh? Hoe kan zo een inspirerend man zo’n boek vol clichés schrijven? Het was niet te bevatten.. Niet. te. bevatten. Op het omslag staat dat het “een actuele roman” is, maar hij heeft het over de ontdekking van “een Franse gozer, Guetta of zo”. Nu heeft die zijn naam al enige tijd gevestigd als beroemd en behendig diskjockey. Hoezo actueel? Maar niet alleen dat was opvallend. In de roman wordt ook gesproken over een soort Netflix-gecombineerd-met-Spotify-achtig bedrijf. Hoezo actueel? In de roman is het een ware revolutie en uitermate origineel, vernieuwend. Dat is het toch zeker niet. Daarbij speelt deel één zich af in het tijdbestek 1992-1999…

Alles moet een betekenis hebben, citeerde Michael zijn schrijfcoach eens. Wat is dan de betekenis? En dan komt de betekenis. In deel twee werden mijn vermoedens bevestigd. Op dat moment werd duidelijk dat het eerste deel zó vol clichés zat dat het niet anders dan ironisch kon zijn. Het speelt zich nu af tussen 1992 en 2007 en halverwege deel twee gaat Pilarczyk ineens over van de verleden op de tegenwoordige tijd. In de laatste twintig pagina’s merkte ik dat ik doorlas en doorlas met een brok in mijn keel, ontroerd. Het boek schommelde heen en weer synchroon met mijn veel te hard kloppende hart. Het einde is zo aangrijpend dat het eerste gedeelte ineens een stuk minder vervelend lijkt.

Maar maakt dat het een razend goed boek? Nee, zeker niet. Het einde is mooi, inspirerend, ontroerend, literair. Het eerste deel lijkt geschreven door een kind. Het verhaal is zwak, de schrijfstijl simpel. Het leest makkelijk, maar het verhaal was dusdanig irritant dat een geluk bij een ongeluk leek. Hij kán het dus wel, maar kiest ervoor pas te laten zien dat hij kan schrijven in de allerlaatste pagina’s en dat is jammer.

3,5 ster

Plot                 3,5
Leesplezier     3
Schrijfstijl        3,5
Originaliteit      3


Psychologie    4




Zelf lezen? Klik hier om het boek te bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten