vrijdag 4 juli 2014

Koelcel - van Linda Samplonius

Titel: Koelcel
Auteur: Linda Samplonius
232 pagina’s
ISBN 9789461091376
De Crime Compagnie
Recensie door Miriam Bakker

Sara Beekveld wordt wakker in een voor haar onbekend bed met naast haar een voor haar (op dat moment) onbekende man.  Ze vlucht het huis uit en eenmaal thuis komen langzaam de herinneringen binnen dwarrelen. Ze is na een personeelsfeestje (dat zij als freelance fotografe mocht vastleggen) met collega Marcel Grotenbroek mee naar huis gegaan. Maar ze is er heilig van overtuigd dat de seks die er volgde niet vrijwillig was en dat Marcel iets in haar drankje heeft gestopt…hoe kan het anders zijn dat zij zich niets kan herinneren van wat er gebeurd is?

Sara wil haar verhaal kwijt en belt haar vader. Ze merkt al gauw dat dat niet veel zin heeft. Haar vader is na de dood van haar moeder nogal de weg kwijt en is niet aanspreekbaar.
Ze belt haar ex-vriend Eric Langedoorn (met wie zij nog een goede band heeft) en neemt hem in vertrouwen. Niet lang daarna doet Sara aangifte van verkrachting bij de Zedenpolitie.
Sara wil niets liever dan Marcel confronteren met wat hij gedaan heeft, maar op een moment dat ze dat wil doen,  is ze getuige van iets wat zij beter niet had kunnen zien…

Rechercheurs Frank van Opdam en Femke de Vries worden naar een plaats delict geroepen; er is een lijk gevonden in een bungalow. Een lijk dat er al een paar dagen ligt en dat geïdentificeerd wordt als…Marcel Grotenbroek. Zijn dood wordt in eerste instantie afgedaan als ‘natuurlijk’, maar dan komt er een anonieme melding binnen: er zou sprake zijn van een misdrijf.
Wie heeft Marcel Grotenbroek vermoord en waarom? Wat heeft hij op zijn kerfstok? Wat heeft Sara gezien en heeft dit met de moord op Marcel te maken?

Linda Samplonius neemt je met een vlotte pen het verhaal in. In het begin wat hakkelend, maar naar mate het verhaal vordert, steeds vloeiender richting de ontknoping. En dan denk je dat je het weet……
Het politiewerk wordt tot in detail beschreven, Linda weet duidelijk waar zij het over heeft en heeft zich goed verdiept in de onderwerpen die aan bod komen. En mag ik zeggen dat ik in dit boek de meest geweldige autopsie ooit gelezen heb? Ik heb werkelijk gesmuld van de details, heerlijk!

Er wordt vanuit drie perspectieven verteld: de hoofdstukken van Frank en Femke worden in de derde persoon verteld, de hoofdstukken van Sara en de dader in de ik-vorm.
De personages komen prima tot leven. Sara die worstelt met de schaamte en woede ten opzichte van Marcel en wat hij haar geflikt heeft, de obsessie die zij naderhand voelt om Marcel te laten boeten. Femke, een gedreven rechercheur, ambitieus en ongeduldig, maar met het hart op de goede plek. Frank heeft het thuis moeilijk met een zwaar depressieve vrouw en de zorg voor hun dochter Madeleine.  Zijn werk is zijn afleiding en hij wordt gedreven door een groot gevoel voor rechtvaardigheid.

Koelcel heeft een prachtige cover, heel mooi en goed gekozen. Een debuut om trots op te zijn en ik hoop dat we nog veel boeken van Linda Samplonius kunnen gaan lezen!

3½ sterren


Zelf lezen? Klik hier om het boek te bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten