dinsdag 10 juni 2014

Open brief aan Vrij Nederland door Tjeerd Langstraat

Open brief aan Vrij Nederland

Genomineerd Schaduwprijs 2014Geachte redactie van Vrij Nederland,
Met dit schrijven waag ik mij voor de eerste én direct laatste keer aan een reactie op een recensie. In de Detective en Thrillergids (juni 2014) heeft uw recensent Erik de Vries mijn debuut ‘Villa Gladiola’ gerecenseerd en met dat debuut ging er een compleet nieuwe wereld voor mij open.
In het dagelijkse leven beweeg ik mij voornamelijk in de journalistiek en communicatiewereld, nu kan ik daar het Nederlandse boekenwereldje bijschrijven. Wat niet kon uitblijven was uiteraard de keur aan recensies die zou volgen. Mijn collega Nathalie Pagie (o.a. De Toneelclub) geeft in haar ingezonden brief prima weer hoe ook ik over recensies denk.
‘Het sterrensysteem in recensies is nu eenmaal subjectief. Of het nu gaat om restaurants, films of boeken: je legt je erbij neer, je moet het ermee doen. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen. Ik weet het en heb er geen problemen mee.’
Ik heb diverse recensies van mijn boek mogen lezen en dat varieerde van twee sterren tot vijf sterren. Sommige commentaren vond ik daadwerkelijk nuttig, andere commentaren waren zaken van persoonlijke aard en smaak en nam ik voor lief. Maar bovenal: ik weet het, ik leg me erbij neer en ik moet het ermee doen.
De recensie in uw blad is echter zo suggestief en van een abominabele kwaliteit dat ik dat niet onvermeld kan laten door er mijn gal over te spuwen.
In maar liefst vier zinnen, waarvan twee zinnen een samenvatting van het boek bedragen en een zin een misplaatste grap bedraagt (‘Graatmagere ‘4-daagse-thriller’ van Tjeerd -what’s in a name- Langstraat’), is de enige zin die neigt naar een recensie de volgende:
‘Zouteloze, warrige vertelling met ongeloofwaardige en dus onbevredigende ontknoping.’
Een beetje recensent staaft deze conclusie dan ook met een uitleg wat er warrig is, wat zouteloos en wat er blijkbaar zo onbevredigend is. Deze ene zin moet de recensie voorstellen. Ik kan mij niet voorstellen dat er ook maar iemand is, buiten Erik de Vries om, die dit recensiewaardig vindt. Deze gids heeft de naam kwalitatief hoogwaardige recensies te publiceren. Met recensies als deze wordt die status stante pede naar beneden gehaald.
Voorts hou ik mij verder bezig met de trots vanwege mijn nominatie voor de Schaduwprijs 2014, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut. Want het juryrapport zegt iets heel anders dan Erik de Vries:
‘Villa Gladiola bevat een goed doordacht verhaal (…). Het eind is duister en beklemmend. Een boek met echt out of the box denken. De jury hoopt dat de auteur ook hierna zal doorgaan met thrillers schrijven.’
Waarvan akte en bij deze, mijn tweede boek ‘Eeuwig Donker’ ligt dit najaar in de schappen.
Met vriendelijke groet,
Tjeerd -onthou die naam Erik- Langstraat


Met toestemming van Tjeerd doorgeplaatst!

6 opmerkingen:

 1. :-D (vraagt zich ondertussen af hoe lang die gids überhaupt nog blijft bestaan)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga solliciteren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze open brief van Tjeerd Langstraat is na de open brief van Nathalie Pagie en de column van Ellen Gerretzen de derde reactie op de Detective en Thrillergids 2014 van Vrij Nederland. Heeft VN eigenlijk al gereageerd?

   Verwijderen
 4. In mijn eerste reactie stond een storende schrijffout. Vandaar dat ik die heb verwijderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Karin Kallenberg10 juni 2014 om 21:09

  Oftewel hoe buig ik negatieve publiciteit om naar positieve! Goed gedaan Tjeerd -kan niet meer stuk- Langstraat.
  En wat raar toch van VN die puberale, pow nieuws achtige afzeiktoon. Heel jammer hoor.

  BeantwoordenVerwijderen