vrijdag 6 juni 2014

Open brief aan Vrij Nederland door Nathalie Pagie

Breda, 5 juni 2014

Geachte redactie van VRIJ NEDERLAND, 

Hartelijk dank voor de recensie (door BvIJ) van mijn thriller De Campus in de 2014 editie van uw Detective en Thrillergids. Was ik vorig jaar nog extatisch over de opname van mijn debuut (De Toneelclub) in uw overzicht (al waardeerde u het boek slechts met een enkele ster, wat deed het ertoe, ik hoorde erbij), dit jaar ben ik minder enthousiast. Ik leg u uit waarom.

Om die ene ster die ik wederom kreeg toebedeeld, ben ik niet rouwig. Het sterrensysteem in recensies is nu eenmaal subjectief. Of het nu gaat om restaurants, films of boeken: je legt je erbij neer, je moet het ermee doen. If you can't stand the heat, stay out of the kitchen. Ik weet het en heb er geen problemen mee.

Dat u het verhaal met een slapstick vergelijkt en de geloofwaardigheid ervan in twijfel trekt, is jammer, maar ook hiervoor geldt: ik zeg er niets van, het is uw oordeel en om dat te vormen kunt u ongetwijfeld bogen op jarenlange ervaring, een goedgevulde boekenkast en veelvuldig vergelijkend warenonderzoek. Gelooft u mij (o, lukt dat nog?), daar is het me niet om te doen.

Eigenlijk wordt mijn onvrede, of liever mijn verontwaardiging, slechts veroorzaakt door een zin, de laatste in de recensie, die ik voor die enkeling die uw gids mogelijk niet gelezen en gespeld heeft, hier citeer: 'Een ding moeten we Pagie nageven: ze is wel consequent. Als je denkt dat je alles gehad hebt, weet ze er een einde aan te breien dat helemaal niemand had kunnen verzinnen. (Ik vermoed dat u hiermee bedoelt dat ik origineel ben, creatief en vindingrijk. Prima! Maar het venijn zit 'm in de staart:) 'Uitsluitend geschikt voor kippen zonder kop'. En ja, daar ben ik boos om.

Ziet u, het oordeel in uw recensies is voor uw rekening, maar daar stopt het. De kwalificatie van de lezers en liefhebbers van mijn boeken (want ja, die zijn er!) als 'kippen zonder kop' vind ik stuitend, arrogant en misplaatst. Een recensie oordeelt over een boek, daarna wellicht over de schrijver, maar zeker niet over de lezers ervan. Houdt u daar voortaan rekening mee? Dan kijk ik reikhalzend uit naar uw recensies van mijn volgende boeken. Elk jaar een, u bent gewaarschuwd.

Vriendelijke groet,

Nathalie Pagie


7 opmerkingen:

 1. Een recensie schrijven is een kunst, eentje die ik nog aan het leren ben. Je vindt een boek goed of niet of iets daar tussenin en dat is prima. Smaken verschillen nu eenmaal. Maar om lezers dan een bepaald etiket op te plakken vind ik not done. Ik vind dat Nathalie heel stijlvol laat weten wat ze ervan vindt, klasse!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat inderdaad wel ver wat ze durven schrijven, Nathalie. Ik ben blij dat mijn uitgever geen boek heeft ingestuurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Karin Kallenberg6 juni 2014 om 11:17

  Honderd procent mee eens Nathalie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel goed dat je voor je lezers opkomt Nathalie! Je hebt je boodschap respectvol gebracht en dat is meer dan van de recensent gezegd kan worden. En gewoon lekker doorgaan met het schrijven van goede boeken, want dat kan je. Daar heb je geen ster van een zure recensent voor nodig, dat vertellen je fans je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een recensie in een medium moet volgens mij gericht zijn op wat de gemiddelde lezer van dat medium waarschijnlijk van een bepaald werk zal vinden. Als de recensie puur een persoonlijke mening is, schiet die het doel voorbij. En als die recensent een eventuele lezer ook nog eens betitelt als kip zonder kop, zegt dat meer over hem/haar, dan over de lezer.

  BeantwoordenVerwijderen