zondag 22 juni 2014

Bretonse verhoudingen

Titel: Bretonse Verhoudingen

Auteur:  Jean-Luc Bannalec
284 pagina’s
Lebowski Publishers
ISBN 978 90 488 19362
Recensie door Miriam Bakker

Op een ochtend wordt in het schilderachtige dorpje Pont Aven de 91-jarige hoteleigenaar Pierre-Louis Pennec gevonden, doodgestoken. Pierre-Louis was eigenaar van het legendarische Hotel Central, overgenomen van zijn grootmoeder, waar ooit beroemde kunstenaars, waaronder Gauguin, logeerden.

Commissaris Georges Dupin wordt belast met deze zaak. Dupin is een einzelgänger, eigengereid, eigenwijs,  verslaafd aan cafeïne en een groot liefhebber van pinguïns. Noodgedwongen werkzaam in Bretagne, een plek in Frankrijk dat hij als het einde van de wereld ziet. Aan hem de moeilijke taak om de moord op de alom geliefde Pennec te onderzoeken en het wordt hem niet makkelijk gemaakt: de dorpsbewoners zijn erg op hun hoede en zwijgen vooral.
Dan wordt er een tweede moord gepleegd aan de Betronse kust en Dupin realiseert zich dat de zaak wel eens veel omvangrijker zou kunnen zijn dan hij had gedacht.

Het boek speelt zich af rond twee plaatsen in Bretagne, Frankrijk. Concarneau is de woonplaats van commissaris Dupin sinds hij wegens (verder niet besproken) onenigheden werd overgeplaatst vanuit Parijs. Iets verderop ligt Pont Aven aan de rivier de Aven. Een plaatsje dat bekend werd doordat er een groep kunstenaars, onder wie Paul Gauguin, vaak te vinden was vanwege het licht en de gastvrijheid van Marie-Louise Pennec, de oprichtster van Hotel Central.
Commissaris Dupin bijt zich helemaal vast in de zaak en laat absoluut niet los. Een man van weinig woorden, een brompot, vooral bezig met zijn eigen gedachten, al dan niet chaotisch opgeschreven in een notitieboekje, een man die door vrijwel iedereen (alleen al om het feit dat hij een Parijzenaar is) als buitenstaander wordt gezien.

Het is geen spannend, maar wel een  leuk verhaal en de karakters zijn ook niet echt heel erg uitgewerkt. Ze komen een beetje als karikaturen over, maar het is absoluut niet storend. Integendeel. Het verhaal leest prima weg en smaakt zeker naar meer. Murder She Wrote meets Agatha Christie meets Baantjer.
De beschrijving van Pont Aven en omstreken is uiterst gedetailleerd en beeldend be- en omschreven, alsof je een reisgids zit te lezen J

Jean-Luc Bannalec is een pseudoniem van een verder onbekende, maar waarschijnlijk Duitse auteur. Gezien de setting van Bretonse Verhoudingen en de naam Bannalec zou je denken dat je met een Fransman te maken hebt. In Duitsland is men ervan overtuigd dat het gaat om Jörg Bong, maar zekerheid is er niet.

Een lekker boek om op vakantie te lezen, drie sterren!





3 opmerkingen: